Foto: via Shutterstock. Image By Manuel Esteban
Građevinarstvo

Radovi na obnovi Notr Dama gotovi do sledećih Olimpijskih igara

Grupa studenata, tesara i inženjera zajedno radi na replici jednog od krovnih nosača Notr Dama koristeći se srednjovekovnim tehnikama.

Još tri godine ostalo je do Olimpijskih igara u Parizu kao i do datuma ponovnog otvaranja Notr Dama, kako je to najavio francuski predsednik Emanuel Makron. Nakon duge faze sigurnosnih radova i višemesečnog prekida radova zbog pandemije, sva izgorela krovna građa je uklonjena, unutar katedrale su postavljene skele i može se reći da restauratorski radovi napreduju.

Foto: Francoi Mori/AP

Studenti rade na replici jedne od krovnih rešetki katedrale koristeći se srednjovekovnim tehnikama.

Kao omaž arhitektonskom nasleđu i zajedničkim naporima da se obnovi Notr Dam, Univerzitet u Vašingtonu radi na replici jedne od krovnih rešetki katedrale koristeći se srednjovekovnim tehnikama.

Nakon složenog procesa konsolidacije strukture katedrale, obimni radovi na restauraciji će početi kasnije ove godine. Pošto su uklonjene spaljene krhotine, katedrala je ojačana drvenim nosačima, postavljeni su i potrebni podupirači, a stručnjaci trenutno rade na osmišljavanju najboljeg načina za sprovođenja projekta obnove enterijera, piše France24.

Foto via Shutterstock. ImageBy UlyssePixe

Spremno za Igre ali…

Replike krova i tornja biće izgrađene od hiljadu hrastova posečenih širom Francuske, a konkretna restauracija karakterističnih obeležja katedrale trebalo bi da počne u jesen 2022. godine.

Prema rečima vođe projekta, Jean-Louis Georgelin, postoji realna mogućnost da se katedrala otvori na vreme i da bude dostupna tokom održavanja Olimpijskih igara 2024. godine, ali da će se detaljni restauratorski radovi na katedrali odvijati još dugo nakon tog datuma.

Foto: Handshouse Studio

Gest globalne solidarnosti

Fakultet za arhitekturu i planiranje, pri Katoličkom Univerzitetu u Americi, i neprofitni studio Handhouse pokrenuli su radionicu u Vašingtonu, gde grupa studenata, tesara i inženjera zajedno radi na jednom delu replike, kako bi doprineli projektu i pomogli da se planirani radovi razvijaju u zadatom vremenskom roku.

Tim je opisao svoj rad kao „gest globalne solidarnosti u čast značaja kulturnog nasleđa“, a čitav projekat je otpočeo istraživanjem davnih tehnologija gradnje, što je stvorilo priliku za dublje razumevanje nasleđa Notr Dama.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *