Centralni evropski univerzitet u Budimpešti – Sheila O’Donnell i John Tuomey; foto: Tamás Bujnovsky
Aktuelno

Sheila O’Donnell i Xu Tiantian najbolje arhitektice u 2019.

Prestižni magazini Architects’ Journal i The Architectural Review i ove godine su proglasili pobednice u kategoriji Žena u arhitekturi.

Nekoliko dana pre proglašenja Prickerove nagrade, koju je ove godine poneo Arata Isozaki, imenovani su i dobitnice nagrade Žena u arhitekturi koju organizuju magazini Architects’ Journal i The Architectural ReviewGlavna nagrada ove godine pripala je Sheili O’Donnell iz biroa O’Donnell + Tuomey za projekat Centralnog Evropskog Univerziteta u Budimpešti. Nedavno je O’Donnell je proglašena i počasnom članicom Američke akademije umetnosti.

„Ona je uzor mladim ženama u arhitekturi. Sheila O’Donnell nije morala da razbije stakleni plafon – ona i John Tuomei stvorili su novu realnost„, pisalo je u zvaničnom saopštenju.

Centralni evropski univerzitet u Budimpešti – Sheila O’Donnell i John Tuomey; foto: Tamás Bujnovsky

Glavna nagrada ove godine pripala je Sheili O’Donnell za projekat Centralnog Evropskog Univerziteta u Budimpešti.

Kineskinja Xu Tiantian, osnivačica studija DnA ponela je nagradu za „Arhitekturu u nastajanju“ Moira Gemmill koja se dodeljuje ženama mlađim od 45. godina. Među objektima koje je dizajnirala nalaze se most koji povezuje dve zajednice u Kini, fabriku smeđeg šećera, fabriku tofua, muzej Hakka, i memorijalni kompleks Vang Jing.

Fabrika tofua po dizajnu Xu Tiantian (Foto: Wang Ziling)

Poseban doprinos razvoju položaja žene u arhitekturi

„U svakom njenom radu prisutan je osećaj i lakoće i zrelosti“, izjavio je žiri. „Svi njeni projekti su duboko kontekstualni i izvedeni sa hrabrošću i uverenjem. Ona pokušava da radi na održiv način sa preduzetničkim duhom.“

Liz Diller iz studija Diller Scofidio + Renfro takođe je ponela jednu nagradu ove godine, a u pitanju je odličje Jane Drew Prize koji se dodeljuje ženama iz struke koje su značajno uticale na ulogu žena u arhitekturi.

Više informacija o radovima ovih žena pročitajte na stranici The Architecture Review.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *