Arhitekta Branko Pešić (1921–2006)
Dešavanja

Izložba posvećena Branku Pešiću od utorka u Novom Sadu

Sa stvaralačkim opusom jednog od velikana naše arhitekture Novosađani i njhovi gosti moći će da se upoznaju do 1. aprila 2022. godine. 

U utorak, 22. marta, od 19 sati, u Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu biće otvorena izložba „Otisci graditelja“ posvećena arhitekti Branku Pešiću (1926–2006), koju potpisuje autorski tim u sastavu Marija Andrejević, Ana Petrović i Marija Pavlović.

Na izložbi će, kako je najavljeno, biti prikazan njegov stvaralački opus uz potpuno lične utiske i zapažanja zabeležene u autobiografskim zapisima „Sećanja“, u kojima čitaoca vodi kroz svoj život i rad kroz mozaik istorijskih, ličnih i poslovnih izazova.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Izložba pred Novosađanima do 1. aprila

Branko Pešić (Zemun, 1. septembar 1921. — Linjano, Italija, 4. oktobar 2006), bio je srpski arhitekta i univerzitetski profesor, a tokom karijere učestvovao je na 28 arhitektonskih konkursa na kojima je dobio 20 nagrada.

Od njegovih 117 realizovanih projekata najznačajnijim se smatraju jugoslovenski paviljoni na brojnim međunarodnim sajmovima, kao i projekti više zgrada u srpskoj prestoncii, među kojima je i palata Beograd, popularna Beograđanka.

Autor je projekta za nastavak gradnje Hrama Svetog Save u Beogradu, a bio je i glavni organizator i nadzorni inženjer svih radova na gradnji Hrama od 1984. do 1996. godine.

Tokom karijere, projektovao je blizu 30 crkvenih objekata, među kojima se ističu crkve u Priboju na Limu, Batajnici i Zemun-polju, kapela-zadužbina porodice Nikolaja Velimirovića u Lelićima, Hram Svete Trojice u Lovcima i Crkva Svete Petke na Čukarici u Beogradu.

Bio je dobitnik više medalja i diploma za angažovanje na kulturnom i stručnom polju – odlikovan je sa dve Medalje rada, Ordenom rada Prvog reda, Ordenom zasluga za narod, Ordenom Sv. Save Prvog reda  i ordenom Belog Orla Prvog Reda (posthumno 2006).

Da podsetimo, izložba „Otisci graditelja“ premijerno je predstavljena beogradskoj javnosti krajem oktobra 2021. godine, a Novosađani će u svom gradu moći da je pogledaju do 1. aprila u Svilari.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *