Branko Pešić (1926–2006)
Dešavanja

Arhitekta Branko Pešić: Otisci graditelja od 22. oktobra u Parobrodu

Prošlo je 100 godina od rođenja i 15 godina od smrti našeg velikog arhitekte iza kojeg stoji objekti kao što su Beograđanka i Hram Svetog Save.

U Parobrodu u Beogradu, 22. oktobra u 19 h otvara se izložba „Otisci graditelja“ posvećana arhitekti Branku Pešiću.

Arhitekta Branko Pešić ostavio je za sobom obimno i složeno graditeljsko delo na različitim poljima arhitektonskog stvaralaštva. Uspešno i efikasno je vodio izuzetno komplikovane građevinske projekte, kao što su izgradnja tada najviše građevine na Balkanu, Palate Beograd popularno nazvane Beograđanka, visine preko sto metara (1974), kao i još veći i zahtevniji poduhvat, nastavak gradnje Hrama Svetog Save, pedeset godina posle započetih radova.

Srodni linkovi:

Od njegovih mnogobrojnih realizovanih projekata veliki deo opusa posvetio je izložbenoj i sajamskoj arhitekturi. Na arhitektonskim konkursima dobio je preko dvadeset nagrada. Među ostvarenjima su mu i tridesetak crkvenih objekata i konaka među kojima se ističe crkva Sv. Petke na Čukaričkoj padini.

Na izložbi će biti prikazan njegov stvaralački opus uz potpuno lične utiske i zapažanja zabeležene u autobiografskim zapisima „Sećanja“

Bio je predsednik i član brojnih stručnih žirija i učesnik izložbi. Na mestu predsednika sekcije arhitekture ULUPUDS-a je bio 14 godina, a zatim četiri godine i predsednik ULUPUDS-a. Predsednik Saveza primenjenih umetnika i dizajnera Jugoslavije – SPID-JU bio je godinu dana.

Za svoj rad dobio je više medalja i diploma za angažovanje na kulturnom i stručnom polju.

Na izložbi „Otisci graditelja“ biće prikazan njegov stvaralački opus uz potpuno lične utiske i zapažanja zabeležene u autobiografskim zapisima „Sećanja“, u kojima nas vodi kroz svoj život i rad kroz mozaik istorijskih, ličnih i poslovnih izazova.

Autorski tim izložbe: Marija Andrejević, Ana Petrović i Marija Pavlović.

Izložba „Otisci graditelja“ traje od 22. oktobra do 5. novembra 2021. godine.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. miki

    juuu …rolke su ponovo u modi, ovo je druga od sinoć! idem po moju crnu na tavanu

Оставите одговор

Obavezna polja *