Od 17. septembra
Dešavanja

Dani arhitekture 2021. u Sarajevu od 17. septembra

Nakon online verzije, ovogodišnje izdanje manifestacije Dani arhitekture vraća se u Sarajevo s programima koji će se odvijati na nekoliko gradskih lokacija.

Nakon zvaničnog otvaranja u petak 17. septembra na Trgu kulture Jurislav Korenić, festival se nastavlja u subotu 18. septembra sa početkom u 11h u kinu Meeting point, gde će se na glavnoj sceni smenjivati velika i uvažena imena iz sveta arhitekture iz cele Evrope.

Bogat program

Prvi blok predavanja će otvoriti Hubert Klumpner, austrijski arhitekta, ujedno i profesor na Federalnom institutu za tehnologiju (ETH) u Cirihu, koji je odbranio svoju master tezu na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, te je član Bavarske asocijacije arhitekata. Klumpner je jedan od osnivača Urban-think tanka (U-TT) u Karakasu, Venecuela. Predavač je na mnogim događajima širom sveta, te je osvajač Zlatnog lava na Bijenalu u Veneciji.

Nakon toga, na glavnoj sceni će se pridružiti Roland Krebs, bečki urbanista poznat po izradi strateških planova za gradove sa ubrzanim rastom. Diplomirao je na Tehnološkom univerzitetu Austrije, dok je titulu mastera urbanističkog planera dobio na Univerzitetu Belgrano u Argentini. Krebs je kreativni direktor Superwien urbanism ZT OG, studija za održivu arhitekturu i urbanizam za sedištem u Beču.

Hubert Klumpner je predavač na mnogim događajima širom sveta, a osvojio je i Zlatnog lava na Bijenalu u Veneciji.

Završno predavanje prvog dela subote održaće Michael Walczak, rođen u Nurembergu, poljskih korena, arhitekta je i profesor na ETH Cirihu koji je studij završio na Univerzitetu primenjenih nauka u Burgdorfu, dok je za svoje interdisciplinarni doktorski studije odabrao Univerzitet primenjenih umetnosti u Beču, povezujući ga sa radom u ciriškom Laboratoriju za energetsku konverziju.

Posle kratke pauze, gostima će se obratiti i Karl Lennon, predstavnik glavnog sponzora Dana arhitekture, kompanije Grohe, te nam predstaviti najznačajnije inovacije u njihovom domenu poslovanja.

Nastavak predavanja će započeti Mat Barnes, britanski arhitekta i direktor studija CAN. Barnes je između ostalog i član Britanskog kraljevskog instituta arhitekture, te osnivač studija CAN 2016. godine. Pre osnivanja, bio je saradnik u Studio 54 odgovornog za nagrađivani stambeni projekat Peabody. Gostovao je na mnogim univerzitetima kao što su UCL i Westminster.

Predstavljanje svoje arhitektonske magije ćemo iz Velike Britanije preseliti u Tursku, gde ćemo imati čast da ugostimo Melike Altinisik, osnivačicu istoimenog biroa koji ima svoje kancelarije u Istanbulu i Seulu. Posvećeni su inovativnim i vizionarskim projektima koji uključuju kako arhitektonski dizajn i urbanizam, tako i enterijere, instalacije i produkt dizajn. Osvajači su mnogih nagrada, između ostalog i „40 ispod 40“, švajcarsku nagradu za umetnost, dok su najpoznatiji po futurističkom projektom TV tornja u Istanbulu i prvog svetskog Muzeja robotike i AI u Seulu.

Pre završne panel diskusije u kojoj će učestvovati svi subotnji predavači i publika, blok prezentacija će zaključiti tim iz hrvatskog studija NFO. Biro se bavi arhitektonskim projektovanjem, te osvaja niz nagrada na javnim arhitektonskim takmičenjima, koje će i predstaviti publici u kinu Meeting point.

Radionica

Tim Dana arhitekture takođe organizuje radionicu nameštaja Enzo Mari koja će se održati u periodu 6.-9. septembar, a čiji rezultati će biti prezentovani u toku trajanja festivala. Ovim putem pozivamo sve studente da pošalju svoje prijave.

Informacije o načinu kupovine i rezervacije karata će biti ubrzo objavljeni na web stranici Dana arhitekture, kao i svim društvenim mrežama.

Covid pass

Napomena za sve posjetioce je da je uslov za prisustvovanje svim predavanjima u kinu Meeting point COVID-pass u digitalnom ili papirnom obliku (potvrda o vakcinaciji, bolovanju ili negativan neki od testova ne stariji od 48h).

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *