Plan je da se do 2030. godine napravi grad za 50.000 ljudi; Rendering: BIG
Urbanizam

U Americi niče grad od nule za pet miliona ljudi po dizajnu Bjarke Ingelsa

Grad Telosa biće izgrađen usred američke pustinje od održivih materijala sa autonomnim vozilima, električnim avionima i podzemnim transportom robe.

Kako je objavljeno na Twitter nalogu Ingelsovog arhitektonskog studia BIG, na zapadu SAD će se od nule graditi utopijski grad Telosa koji bi trebalo da bude podignut na nenaseljenoj lokaciji površine 60.700 hektara. Grad budućnosti ideja je preduzetnika i bivšeg izvršnog direktora e-trgovine maloprodaje Walmart, Marca Lorea, koji je svoju startap stranicu Jet.com prodao pomenutom lancu 2016. godine za 3,3 milijarde dolara.

Marc Lore, foto: Phurleyusa

Naša vizija je da stvorimo novi grad u Americi koji će postaviti globalne standarde urbanog života.

„Naša vizija je da stvorimo novi grad u Americi koji će postaviti globalne standarde urbanog života, proširujući ljudski potencijal i koji će predstavljati uzor za buduće generacije.“, navodi se u saopštenju Telose.

Telosa će se graditi na zemljištu u vlasništvu zajednice?

„Zemlja bi u suštini mogla da pređe iz neplodne pustinje u savremeni grad vredan milijarde, pa čak i trilione dolara. To me je navelo da postavljam još više pitanja i razmišljam o potencijalnom rešenju. Šta ako bi to zemljište bilo u vlasništvu zajednice?“, rekao je Lore.

Postoji ideja da će u narednih 40 godina planirani grad imati i do pet miliona stanovnika, a inicijatori projekta imaju za cilj da do 2030. godine stvore grad za 50.000 ljudi.

Cilj: najodrživiji grad na svetu

„Moj fokus je bio na tome da Telosa postane „najodrživiji grad na svetu“. Pored teme globalnog zagrevanja, šta to možemo učiniti bolje za buduće generacije? Sve je moguće zbog činjenice da grad gradimo od nule.“, objasnio je Lore.

On podseća da je poželjno razmisliti o tome šta je sve to moguće ukoliko od starta počnemo sa održivim građevinskim materijalima, autonomnim vozilima, električnim avionima i podzemnim transportom robe.

Vidikovac u centru grada

Grad bi pružao različite mogućnosti stanovanja koje su dostupne svima. U samom centru grada nalazila bi se kula za posmatranje Equitism, koja će biti okružena nizom blokovskih nebodera.

„Izvirujući iz bujnog centralnog parka Telose, kula Equitism bi predstavljala gradski svetionik.“, piše na stranici Telose.

Učestvovanje Bjarke Ingelsa u ovakvoj vrsti projekta nije iznenađenje, imajući u vidu da je nedavno osnovao i kompaniju Nabr za proizvodnju modularnih domova, koja ima za cilj da „ponovo osmisli način na koji gradimo zgrade“. Osim toga, on razrađuje i master plan za celu planetu, kako bi dokazao da je održivo ljudsko prisustvo na Zemlji moguće uz adekvatnu primenu već postojećih tehnologija.

Kad ste već ovde…

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    jedna reč- kralj! moj prijatelj na fejsu bjarke, pretalentovan čovek! sve pohvale, fantastičan koncept!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *