Saloni, Urbanizam

Maketa pešačke zone Novog Sada osvojila nagradu na Salonu urbanizma

U kategoriji publikacija, izdvajaju se dva rada kolega sa Departmana za urbanizam, Arhitektonskog fakluteta u Beogradu.

Tokom proteklih meseci javnost je bila okupirana arhitektonskim polemikama nekoliko konkursa, pa je potpuno zanemarila jedan takođe važan događaj – Međunarodni Salon urbanizma. Manifestacija je održana od 8. do 12. novembra 2016. godine u Sremskoj Mitorvici u galeriji Lazar Vozarević, kada su obeležena dva vredna jubileja – 50 godina delovanja urbanističke struke u Sremskoj Mitrovici i 50 godina Udruženja urbanista Vojvodine.

Ovim događajem ukazano je da se i u manjim gradovima radi i stvara nešto kvalitetno.

 

Okupljenim gostima se na otvaranju obratila Mirjana Vašut, direktor JP Urbanizam i Vladimir Sanader, gradonačelnik Sremske Mitrovice. Osim lokalnih i regionalnih sremskih medija, javnost je ostala uskraćena za ovaj događaj, ali nikada nije kasno da se skrene pažnja na delovanje naših i regionalnih urbanista.

U čemu je važnost ovog događaja? Za početak, njime je ukazano na uspešnu decentralizaciju stručnih i naučnih dešavanja, koji ne moraju uvek biti vezani za prestonicu ili druga dva-tri veća grada u Srbiji – da se i u manjim gradovima radi i stvara nešto kvalitetno. S druge strane, bogat program manifestacije i više kategorija u kojima je prezentovan rad urbanista samo potvrđuje ozbiljnost i kvalitet ove manifestacije. Regionalni i opštinski prostorni planovi, generalni i detaljni planovi regulacije, urbanistički projekti i konkursi, istraživanja i studije, zaštita ambijentalnog i prirodnog nasleđa, pejzažna arhitektura, digitalne tehnike, publikacije i studentski radovi, bile su kategorije u kojima su dodeljene nagrade. One nisu novčane prirode, ali to ne umanjuje njihov značaj niti podsticaj i priznanje nagrađenima za njihov dalji rad u struci.

Teško je preneti utiske sa jednog Salona urbanizma, naročito kada su u pitanju radovi koji ne mogu tako lako da se prikažu dovoljno velikim i detaljnim fotografijama. Zato ćemo pažnju skrenuti na prvonagrađeni rad i nekoliko nagrađenih publikacija.

Maketa pešačke zone grada Novog Sada, dr Bojan Tepavčević, Dejan Mitov i studenti Maketarstva

Za Veliku nagradu 25. Međunarodnog Salona urbanizma odabran je rad dr Bojana Tepavčevića, Dejana Mitova i studenata na predmetu Maketarstvo – Maketa pešačke zone grada Novog Sada. Kolege rade na Departmanu za arhitekturu i urbanizam, Fakulteta tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu, a kolega Mitov je i jedan od članova projektnog studija Modelart arhitekti, za koji se može slobodno reći da poseduje najbolje stručnjake i tehnologiju za izradu maketa u Srbiji. Spoj naučno-stručnog znanja i primenjene umešnosti rezultirali su jednom do detalja preciznom maketom, koja će odlično poslužiti za dalja istraživanja i održivi razvoj pešačke zone Novog Sada.

Održi grad, dr Tatjana Mrđenović i dr Aleksandra Đukić

U kategoriji publikacija, izdvajaju se dva rada kolega sa Departmana za urbanizam, Arhitektonskog fakluteta, Univerziteta u Beogradu. Drugonagrađena publikacija Održi grad, autora dr Tatjane Mrđenović i Dr Aleksandra Đukić, u saradnji sa grupom autora, u izdanju Arhitektonskog fakulteta. Kao što i samo ime sugeriše, knjiga daje vredne infomracije na temu dizajna, održivog razvoja i regeneracije urbanih sredina. Ovaj multidisciplinarni pristup podrazumeva sociološka, kulturološka, ekonomska i ekološka istraživanja, koja su preduslov za savremeni urbanizam. Studije slučaja, koje su navedene u publikaciji, bave se primerima različitih urbanih sredina  razvijenog sveta, pa nam tako otvaraju znatno širu sliku za rešavanje problema u Srbiji i regionu.

Grad – forme i procesi, dr Aleksandra Stupar

Trećenagrađena publikacija Grad – forme i procesi, autorke dr Aleksandre Stupar, u izdanju je kuće OrionArt iz Beograda. I u ovom slučaju je prisutna ključna reč – grad. Autorka se gradom bavi kroz dve odrednice njegovog postojanja – njegovom urbanom formom i procesima koji uspostavljaju i definišu odnosu u samom gradu. U publikaciji su istražene različite specifične forme svetskih gradova, kao i važnost društvenog, tehnološkog i prirodnog okruženja.

Obe publikacije pozicioniraju naučno-istraživački urbanizam na znatno viši stupanj od realnosti u kojoj nastaje izvedeni urbanizam u Srbiji. To dovoljno govori o situaciji u kojoj se nalaze naši gradovi, ali i svesti osoba koje odlučuju o primarnim tokovima razvoja urbanih sredina. Da bi se ovaj jaz što brže i uspešnije premostio, potrebno je intezivirati saradnju između struke i investitora/gradskih uprava, a sve to prožimanjem njihovih aktivnosti i interesa sa održavanjem ovakvih i sličnih stručno-naučnih manifestacija.

Foto: Dejan Mitov, Tatjana Mrđenović, Aleksandra Stupar

[accordion title=“O autoru teksta“ close=“0″]marko-stojanovicMarko Stojanović, diplomirani istoričar umetnosti, vlasnik je jedinstvenog showrooma Shamliza u Beogradu. Aktivno se bavi temama arhitekture i urbanizma u glavnom gradu.[/accordion]

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

  1. studentarhns

    Lepo, svaka čast dr Bojan Tepavčević i Dejan Mitov na osvojenoj nagradi. Posebno bi ih pohvalila što se nigde ne pominju studenti koji su u grupama, od svojih para finansirali kupovinu materijala i laserskio secenje, pravili crteže i sklapali makete. Bravo, svaka Vam čast na preuzimanju svih zasluga samo sebi.

  2. cto

    @Igor Conić Ispao si megacar ovim. Veliki pozdrav!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *