Sportska hala „Čair” u Nišu, Đorđe Zloković, 1974; Foto: Sportski centar Čair
Dešavanja

Konstrukterski opus Đorđa Zlokovića u fokusu izložbe koja traje do 8. avgusta

Pored prezentacije ključnih projekata i inženjerskih ostvarenja akademika Zlokovića, do 8. avgusta biće izloženi i najuspešniji radovi studenata arhitekture.

Povodom 60 godina predmeta Konstruktivni sistemi i Prostorne strukture na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskom fakultetu, u Galeriji nauke i tehnike SANU će u ponedeljak, 8. jula 2024. godine, biti otvorena izložba pod nazivom „Umetnost konstruisanja“,

Početak ceremonije otvaranja najavljen je za 18 časova, a izložba čiji su autori dr Miodrag Nestorović i dr Jelena Milošević trajaće do 8. avgusta 2024. godine. Organizator izložbe je Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Izložba će biti otvorena u ponedeljak, 8. jula, u 18 časova

U studijskim programima od 1963. godine

Naziv izložbe označava pristup koji je akademik Đorđe Zloković koristio u svom istraživačkom i stručnom radu, a koji je 60-tih godina prošlog veka uspešno preneo i u polje edukacije.

Predmeti Konstruktivni sistemi i Prostorne strukture uvedeni su u studijske programe Arhitektonskog fakulteta u Beogradu 1963. godine.

Kao docent, Đorđe Zloković postavio je koncept, sadržaj i metodološke karakteristike ovih predmeta, i time osnovao savremenu školu projektovanja i analize konstruktivnih sistema.

Posebna pažnja je posvećena najznačajnijim ostvarenjima iz Zlokovićevog konstrukterskog opusa, poput Hale sportova na Novom Beogradu.

Postavka u Galeriji nauke i tehnike SANU sadrži dve celine – najuspešnije radove studenata arhitekture i stvaralaštvo akademika Đorđa Zlokovića.

Celina posvećena stvaralaštvu akademika Đorđa Zlokovića (1927-2017) obuhvata osvrt na rezultate njegovog naučnog, stručnog i pedagoškog rada. Ovaj deo postavke čine prezentacije ključnih projekata i inženjerskih ostvarenja, naučnih publikacija i nagrada.

Konstrukcija Hale sportova na Novom Beogradu; Foto: Sportski centar Novi Beograd

Plodovi saradnje s Miodragom Živkovićem

Posebna pažnja je posvećena najznačajnijim ostvarenjima iz Zlokovićevog konstrukterskog opusa: prednapregnutim visećim konstrukcijama za Halu sportova na Novom Beogradu (1968), Sportsku halu „Čair” u Nišu (1974), i glavnu (1978) i bazensku halu (1979) Sportskog centra „Morača” u Podgorici.

Pored toga, izložbom se predstavlja i saradnja akademika Zlokovića sa akademskim vajarom Miodragom Živkovićem u realizaciji konstrukcija za objekte spomeničke arhitekture: Spomenik Streljanim đacima i profesorima – V/3 u Kragujevcu (1963), Spomenik „Hrabrima” u Ostri kod Čačka (1969), „Spomenik Jugoslovenskom useljeniku”, Punta Arenas, Čile (1970), Spomenik „Bitka na Sutjesci” u Tjentištu (1971) i Spomenik „Slobode” u Ulcinju (1985).

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *