Crtež Genex kule Mihajla Mitrovića
Aktuelno

Arhitektonske ikone na papiru: Izložba crteža i skica do 17. jula

Nakon Beograda, izložba će od oktobra gostovati u Nišu i Novom Sadu, dok će prateća publikacija biti predstavljena i na nekoliko stručnih fakulteta u Srbiji.

U utorak 18. juna, u prostoru UK Parobrod, svečano je otvorena izložba „Crteži i skice u arhitekturi“. Na malim formatima, 22 x 22 cm, izloženi su razni crteži i skice naših arhitektonskih velikana, od međuratnih i posleratnih godina, do savremenog perioda.

Na plakatima se mogu prepoznati mnoge ikonične zgrade Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca ili Užica, za koje su naši autori sačuvali crteže iz procesa projektovanja. Takođe, mogu se videti i putopisni crteži sa raznih evropskih destinacija, ali i onih sa Balkana. Crteži Venecije, Varšave, ali i jadranskog priobalja i Hilandara, bili su i ostali čest motiv arhitekata-putnika.

Tu su i „neobavezne žvrljotine“, kako arhitekte često nazivaju svoje crteže, koji nastaju tokom svakodnevne rutine, a koji posebno ističu ekspresivnost i umetničko promišljanje autora. Izložba „Crteži i skice u arhitekturi“ poslednji put ima nivo nacionalne selekcije, jer će od narednog bijenalnog izlaganja ona dobiti regionalni karakter.

Srodne teme na portalu Gradnja:

Detalj sa otvaranja izložbe „Crteži i skice u arhitekturi“

Nagrada „Slobodan Mića Rajović“ posvećenim crtačima

Tom prilikom, autori izložbe – istoričar umetnosti Marko Stojanović i arhitekte Vladimir Stevanović i Ana Zorić, dodelili su nagradu „Slobodan Mića Rajović“, za posvećene crtače u nekoliko kategorija.

Za crtače u procesu projektovanja nagrađeni su arhitekte Predrag Janić, Zoran Matković i Predrag Milutinović, za crtače u nastavi nagrađeni su arhitekte Zvonko Petković, Nebojša Fotirić i Miloš Aranđelović, za putopisne crtače nagrađeni su arhitekte Milan Rakočević i Bratislav Ilić, dok su za porodične crtače nagrađeni arhitekte Natko i Dragan Marinčić.

Kao podsticaj mladim crtačima, uručena je i nagrada najmlađem učesniku, arhitekti Nikoli Vojnoviću. Dodeljene su i dve posthumne nagrade, arhitektama koji su nas napustili u protekle dve godine, a koji su svojim crtačkim sposobnostima i posvećenosti crtežu, takođe zaslužili da ponesu ovu vrednu nagradu – arhitekte Mustafa Musić i Aleksandar Videnović.

Nagrada za porodične crtače pripala je arhitektama Natku i Draganu Marinčiću

Promocija publikacije 25. juna

U sklopu izložbe, koja će trajati do 17. jula, predviđena je i promocija istoimene publikacije, čiji su autori Marko Stojanović i Vladimir Stevanović. Promocija će biti održana u istom prostoru, 25. juna u 19 časova, a na njoj će nešto više o knjizi reći autori tekstova i recenzenti – arhitekte Igor Rajković, Mirko Stanimirović, Nebojša Antešević i ist. um. Marko Stojanović.

Moderator promocije biće Zorica Stablović Bulajić, direktorka izdavačke kuće Hera Edu, koja se sa svojih nekoliko poslednjih izdanja postepeno pozicionira kao važan izdavač publikacija iz oblasti istorije i teorije arhitekture.

Naslovna strana publikacije

Nakon Beograda, izložba će od oktobra gostovati u Nišu i Novom Sadu, dok će publikacija biti predstavljena na nekoliko stručnih fakulteta u Srbiji.

Nakon Beograda, izložba će od oktobra gostovati u Nišu i Novom Sadu, dok će publikacija biti predstavljena na nekoliko stručnih fakulteta u Srbiji.

Ako ne stignete na svečanu promociju, knjigu možete nabaviti u knjižari Hera Edu ili poručiti tokom promocija na fakultetima od oktobra.

Galerija crteža i plakata

Crtež Genex kule Mihajla Mitrovića
Crtež Genex kule Mihajla Mitrovića

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *