Zamak Guedelon zida se u Francuskoj već 25 godina; Foto: lain G
Građevinarstvo

U Francuskoj se zida novi zamak po srednjovekovnim tehnikama

Svaki kamen vadi se iz obližnjeg kamenoloma, a zatim se ručno kleše alatima iskovanim na licu mesta. I tako već 25 godina. 

Na gradilištu Guedelon veoma je užurbano. Čuju se samo udari čekića, struganje testera i okretanje točka. U srcu Francuske gradi se čitav zamak kakav bi izgledao u srednjem veku, okružen zidinama, sa kulama stražara i šancem. Međutim, kada malo bolje pogledate, shvatite da objekat ne samo da izgleda kao da je napravljen u srednjem veku, već su i zanatske tehnike koje se koriste sve samo ne moderne.

Ovo je sigurno jedan od najneobičnijih građevinskih projekata u celoj Evropi. Zamak Guedelon, u blizini francuskog sela Trenji, gradi se isključivo korišćenjem metoda i materijala koji datiraju iz ranog 13. veka. Zbog toga, svaki kamen za objekat vadi se iz obližnjeg kamenoloma, a zatim ga klesari ručno oblikuju na odgovarajuću meru. Svaki alat iskovan je na lokaciji koristeći tradicionalne tehnike.

Čak se i pigmenti u radionici za farbu zidova rade od mlevenog kamena izvađenog direktno iz zemlje. To je iscrpljujući i dugotrajan posao za oko 70 zanatlija koji rade ovde od 1997. godine, a kraj se ne nazire, piše Deutche Welle.

Ručno klesanje kamena; Foto: FluffyCreature (CC BY-NC 2.0) via Creative Commons

To je iscrpljujući i dugotrajan posao za oko 70 zanatlija koji rade ovde od 1997. godine, a kraj se ne nazire.

Dvorac Guedelon dizajnirao je arhitekta Žak Mulin po ugledu na arhitektonski stil iz perioda Filipa Avgusta, kralja Francuske od 1180. do 1223. godine. Filip je poznat po standardizaciji vojne arhitekture dvoraca u francuskom kraljevstvu, pa su zahvaljujući njemu nikle fortifikacione strukture, kao što je poznati Luvr u Parizu. Zgrade ovog perioda su poligonalne osnove, sa velikim kamenim zidovima, kulama, šancima i ulaznim kapijama. Upravo takav će biti i novi zamak Gueldon.

Zamak Guedelon; Foto: Denis Gliksmeh

Zanatlije na delu

Cilj projekat je što preciznije organizovati procese srednjovekovnog gradilišta, i voditi računa o poreklu sirovina – od proizvodnje do transporta. Gradilište se oslanja na puno različitih tradicionalnih zanatlija pa su tu klesari, kamenoresci, zidari koji prave malter baš onako kako se spremao u 13. veku. U timu su i stolari, kovači, tesari, grnčari, slikari, tkači košara i baštovani.

Izgradnja je započela 1997. godine i još uvek je u toku. Na web stranici možete pratiti sve faze gradnje, počev od raščišćavanja lokacije, prelaska na izradu temelja i obodnih zidova od 1999. do 2000. godine, zatim izgradnju cisterni za vodu, ukrštenog rebrastog svoda 2002. godine. Radovi na unutrašnjoj arhitekturi odvijaju se od 2003. do 2008. godine. Pre deset godina završen je najveći svod, a 2012. godine započeto je prvo oslikavanje. Kapele je nedavno potpuno pokrivena, a svetlo dobija preko uskih okna koja će biti ukrašena vitražima.

Greda po srednjovekovnim tehnikama; Foto: FluffyCreature via VisualHunt

Guedelon nas uči o o davno zaboravljenim tehnikama gradnje.

Dvorac Guedelon ne samo da je rezultat višegodišnjih istraživanja, već je i lokalna turistička atrakcija otvorena za posetioce. Turisti mogu uroniti u svet srednjeg veka ali i osetiti kako su izgledala gradilišta pre skoro hiljadu godina. Guedelon nastoji da predstavi srednjovekovni život i rad, pružajući svim zainteresovanim informacije o davno zaboravljenim tehnikama gradnje.

Nakon 25 godina ima još da se radi; Foto: Blaise Machin via Visualhunt

Izgradnju zamka možete i sami podržati tako što ćete se prijaviti za volonterski rad, ili jednostavnije, tako što ćete platiti 14 evra za ulaznicu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    ovo je fenomenalno! dragi francuzi šiljem vam pismo i novosti iz srbistana! sve po starom i dalje se roka i ruši starudija, kič i treš dominiraju, vaš zamišljeni ludak le korbizje uživa na onom svetu kako mu se ostvaruju želje i snovi po srbistanu, samo staklo, čelik, betončina, odvratan enterijer sa predimenzioniranim nameštajem i nekim čudnim lusterima ko vrteške u luna parku, jeziv kolorit, ma samo se roka u vis što bi rek’o naš narod jedno na drugo! oštri uglovi svuda, prozori uski zatvorski ,ma znate oni uski a dugački ko iz filmova! niđe drveta, kolovozne trake pune u svako doba! dragi francuzi rado bi se preselio kod vas al ne znam francuski la merdé !!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *