Građevinarstvo

Telefon za građevince: Sonim S1

Neki kažu da je ružan, nekima je simpatičan. U svakom slučaju, ovo je najizdržljiviji telefon na planeti.

Od firme Sonim stiže nam model pod imenom Land Rover S1 namenjen pre svega onima koji rade u teškim uslovima pa je stoga idealan za građevince, neimare i sve ostale kojima je otpornost telefona na prvom mestu, a ne njegove funkcije.

Telefon je obojen nesvakidašnjim hevi bojama, koje više asociraju na dodatnu opremu za betonirce nego na neku hi-tech opremu. Veliki gumeni okvir daje mu čvrstoću i robustnost, a u donjem delu su svi konektori prekriveni debelim gumenim zaptivačem. Poleđina, koju prekriva ogroman poklopac pričvršćen snažnim metalnim kopčama, otvara se isporučenim alatom, a u nedostatku njega – samo jakim gvozdenim predmetom, recimo, kovanicom. Pomenuti alat najbolje je odmah povezati s telefonom da se ne bi izgubio, a na aparatu ima dosta otvora, koji se mogu iskoristiti za povezivanje traka i kanapa.


Za razliku od većine sličnih modela, Sonim S1 je pretežak i ergonomski prilično nesavršen, ali nemate baš onaj neprirodan osećaj dok ga držite u ruci – predebeo je i vrlo krupan, međutim, završna obrada je na najvišem nivou, dok svemirski izgled, koji ga jasno svrstava u grupu otpornih na sve i svašta, odmah ukazuje na to da ovo nije uređaj za svakoga. Land Rover by Sonim nema gotovo nijednu vidljivu rupu na sebi, što je logično jer je u potpunosti zaštićen od napada prašine, prljavštine i vode. Kako je usklađen sa sertifikovanim svetskim standardom za bezbednost IP67, što je bolje i od poslednje otporne Nokije, ovaj telefon podvrgli smo nizu testova – potapan je u vodu, gažen kolima i bacan na zemlju s visine od nekoliko metara. Tokom ovih testova, telefon se nije izgrebao, maska mu se neznatno oštetila, ali je radio perfektno. Zvonio je i u vodi, nakon gaženja, posle treskanja o zemlju i zakopavanja u pesak. Ne sećamo se da je neki sličan telefon preživeo ovako ekstremne uslove tesiranja, ali Sonim S1 jeste, i to kako! Još jedna prednost nad konkurencijom jeste savršeno izrađena i taktilna tastatura, čiji su tasteri krupni, solidno razmaknuti jedan od drugog i imaju savršen hod. Kucanje poruka na otpornim telefonima dosad je bilo neprijatno iskustvo, ali Land Rover by Sonim i to menja. Dakle, ni krupni i nespretni prsti ne mogu mu ništa!

Kamera od 2 megapiksela i pravi zavrtnji

Gledano s tehničke strane, iako je načinjen veliki iskorak spram prethodnika, platforma na kojoj se zasniva softver nije najnovija, a sam telefon ne raspolaže najnovijim mobilnim tehnologijama. Ovo je, pretpostavljamo, rezultat Sonimovih istraživanja, koja su otkrila da se ovakvim telefonima koriste uglavnom osobe koje nemaju prevelike zahteve i očekivanja od telefona. Najzanimljiviji detalji vezani su za multimediju. Pored mogućnosti da pušta MP3 melodije preko klasičnog muzičkog audio-plejera, telefon ima solidne slušalice i microSD ležište za kartice do 2 GB. Tu je i kamera od dva megapiksela, koja je tu, ipak, više reda radi, s blicem i samookidačem, bez autofokusa i preterano naprednih funkcija. Maksimalna rezolucija fotografije jeste 1.600 x 1.200 piksela, dok se video snima u svega 176 x 144 piksela sa do 15 fps. Listu multimedije popunjavaju solidan FM stereo radio sa RDSom, Java igre i MMS poruke.

Konektori su prekriveni zaptivačem

Displej telefona ima nestandardnu rezoluciju od 160 x 128 piksela, na dijagonali od oko dva inča. Premazan je specijalnim emulzijama, koje ga čine otpornim na grebanje ihabanje. Mape na telefonu namenjene su korišćenju u ekstremnim uslovima, ne samo na gradilištima nego i u prirodi, gde mogu biti od velike koristi, pa je Sonim ubacio GPS uređaj koji lako i brzo određuje vašu trenutnu poziciju. Još jedan simpatičan dodatak jeste baterijska lampa, to jest mogućnost da se blic koristi kao izvor konstantnog osvetljenja. Da sve funkcioniše kako treba – brine se baterija od čak 1.850 mAh, koja je dovoljna za otprilike sedam dana kombinovane upotrebe, što je vrlo dobar rezultat, ali ne zaboravimo i to da Sonim S1 nema 3G i HSDPA konekcije, kao ni WiFi i druge napredne mobilne servise.

Kontakt: ACR, www.acr.rs
Cena: 45.999 dinara

(Marko Čavić)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. Bojax

    A kolika je garancija? I zasta je daju?

  2. Igor Conic

    Garancija je tri godine i bezuslovna je.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *