Konstrukcija mosta odštampana je za samo 450 sati; Foto: JCDA
Građevinarstvo

Bez oplate i armature: Ovako izgleda najduži 3D štampani most od betona

Pešački most dužine 26,3 metra i širine 3,6 metara, nastao je po uzoru na 1.400 godina staru pasarelu zvana Anji koji je i najstariji kineski most.

Iako je svojom formom zasnovan na drevnom objektu, smatra se da je ovaj most u Šangaju korak ka ostvarivanju plana da se savremena tehnologija koristi sve više u svakodnevnim inženjerskim projektima.

Lučni pešački most izveden je od 176 betonskih jedinica koje su nastale metodom 3D štampe za samo 450 sati. Za konstrukciju mosta otišlo je 44 jedinice, gazišni deo mosta broji 68 jedinica ispunjenih belim šljunkom, a preostala 64 elementa čine rukohvat mosta. Svi elementi izvedeni su od kompozita polietilenskog betona i odgovarajućih aditiva.

Most je za trećinu jeftiniji nego da se gradio klasičnom metodom, jer nije upotrebljavana ni armatura ni oplata.

Most, čiji je projekat urađen pod mentorstvom profesora Xu Weiguo s arhitektonskog fakulteta Tsinghua, izveden je od strane šangajske kompanije Wisdom Bay. Prema njegovim rečima, izgradnja mosta bila je znatno jeftinija nego da su se opredelili za tradicionalnu metodu gradnje, piše Dezeen.

„U poređenju s konvencionalnim metodom gradnje, cena izgradnje ovog mosta je za jednu trećinu jeftinija. Glavni razlog za nižu cenu je to što se za izgradnju glavnog dela mosta metodom 3D štampe nisu koristili nikakvi kalupi, oplata niti armatura, što značajno smanjuje troškove.” – istakli su članovi projektnog tima.

 

U most je ugrađen sistem koji će tokom vremena pratiti kako se beton deformiše, a te informacije će se koristiti prilikom daljeg razvijanja 3D štampe u inženjeringu.

Zbog 3D štampe, površina nosača ima specifičnu, rebrastu teksturu.

Osnova, preseci i izgledi

Osnova mosta
Osnova mosta
Poprečni presek mosta
Poprečni presek mosta
Bočni izgled mosta
Bočni izgled mosta

 

Kada ste ovde pogledajte:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *