Projekat je izveden u japanskom gradu Ube; Foto: Junya Ishigami + Associates 
Građevinarstvo

U Japanu izvedena useljiva pećina ulivanjem betona u rupe u zemlji

Zemlja je poslužila kao oplata za neverovatni podzemni lavirint koji je postao prostor za restoran i porodični dom. 

Arhitekta Junya Ishigami projektovao je ovaj neobičan objekat za svog starog prijatelja, kuvara Motonorija Hirata, u japanskom gradu Ube.

Struktura se sastoji od lavirinta pećinskih prostora odvojenih lučnim otvorima i stubovima, a prostori su napravljeni od betona i prekriveni blatom.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Struktura se sastoji od lavirinta pećinskih prostora odvojenih lučnim otvorima i stubovima; Foto: Junya Ishigami + Associates

Rupe u zemlji kao kalupi

Prostor je konstruisan ulivanjem betona u rupe koje su prethodno iskopane u zemlji, koje su na ovaj način poslužile kao oplata. Okolno tlo objekta je dodatno uklonjeno kako bi se gledano spolja mogla videti ova neobična struktura.

Ovaj način izgradnje znači da je objekat pozicioniran unutar zemlje i skriven od nivoa ulice, a suptilno poprima krivine i nesavršenosti iskopane lokacije, piše Dezeen.

Objekat suptilno poprima krivine i nesavršenosti iskopane lokacije; Foto: Junya Ishigami + Associates

Nakon što je video zemlju na strukturi, arhitekta je odlučio da je ostavi kao površinski pokrivač.

U Ishigamijevom originalnom dizajnu blato je trebalo da se ispere sa betona nakon što je lokacija u potpunosti iskopana. Međutim, nakon što je video zemlju na strukturi, arhitekta je odlučio da je ostavi kao površinski pokrivač.

Da bi se sprečilo da se blato ipak usled vremenskih uslova ispere, ono je „očvršćeno“ uz primenu japanske metode popravke zemljanih zidova.

Okolno tlo objekta je dodatno uklonjeno radi vizuelnog efekta; Foto: Junya Ishigami + Associates

Osećaj težine i dugovečnosti

Organska forma i materijalizacija zgrade su imali za cilj da daju domu i restoranu osećaj težine i dugovečnosti, kao da na tom mestu postoje jako dugo.

Gledano od gore, objekat je akcentovan betonskim krovom obojenim belom bojom, koji ima talasastu formu i tri svetlarnika.

Formu objekta studio je razvio kroz opsežno trodimenzionalno modelovanje; Foto: Junya Ishigami + Associates

I restoran i stambeni prostor su obloženi staklenim panelima, koji su instalirani između lučnih otvora.

Formu objekta Ishigamijev studio je razvio kroz opsežno trodimenzionalno modelovanje, kako bi se osiguralo da se za građevinski tim jasno pozicioniraju mesta za postavljanje šipova, kao i njihove veličine.

Restoran je pozicioniran na severu, dok je stambeni prostor kuvara organizovan na jugu. Oba prostora su obložena staklenim panelima, koji su instalirani između lučnih otvora.

Restoran je pozicioniran na severu; Foto: Junya Ishigami + Associates

Kuhinja i kupatilo ugrađeni u bazu

Ove zastakljene površine pomažu da se suptilno postave granice između unutrašnjih prostora i dvorišta koja odvajaju restoran od kuće.

U kući se izdvajaju detalji enterijera koji uključuju udubljenje u tlu prekriveno jastucima koje predstavlja zonu da razgovor i relaksaciju, kao i kuhinja i kupatilo koji su ugrađeni u betonsku bazu zgrade.

Kupatilo je ugrađeno u betonsku bazu zgrade; Foto: Junya Ishigami + Associates

Dugačko betonsko ostrvo čini središnji deo prostora gde gosti mogu da sede na barskim stolicama, gledajući kuvare koji pripremaju jela

U restoranu, dugačko betonsko ostrvo čini središnji deo prostora gde gosti mogu da sede na barskim stolicama, gledajući kuvare koji pripremaju jela sa druge strane.

Kada je restoran zatvoren, ova trpezarija služi kao prostrana porodična soba za obedovanje ili kao prostor za decu vlasnika restorana.

Inače, spuštanje zgrade unutar zemlje je sve popularniji trend u arhitekturi, pomažući arhitektama da smanje vizuelni uticaj svojih projekata na okruženje.

Sa barskih stolica pruža se pogled na kuvare koji pripremaju jela; Foto: Junya Ishigami + Associates

Grafički prilozi

 

Foto-galerija

Foto: Junya Ishigami + Associates 
Foto: Junya Ishigami + Associates 
Projekat je izveden u japanskom gradu Ube; Foto: Junya Ishigami + Associates 
Projekat je izveden u japanskom gradu Ube; Foto: Junya Ishigami + Associates 
Foto: Junya Ishigami + Associates 
Foto: Junya Ishigami + Associates 
Foto: Junya Ishigami + Associates 
Foto: Junya Ishigami + Associates 
Foto: Junya Ishigami + Associates 
Foto: Junya Ishigami + Associates 
Foto: Junya Ishigami + Associates 
Foto: Junya Ishigami + Associates 
Foto: Junya Ishigami + Associates 
Foto: Junya Ishigami + Associates 
Foto: Junya Ishigami + Associates 
Foto: Junya Ishigami + Associates 
Foto: Junya Ishigami + Associates 
Foto: Junya Ishigami + Associates 
Foto: Junya Ishigami + Associates 
Foto: Junya Ishigami + Associates 
Foto: Junya Ishigami + Associates 
Foto: Junya Ishigami + Associates 
Foto: Junya Ishigami + Associates 
Foto: Junya Ishigami + Associates 
Foto: Junya Ishigami + Associates 
Foto: Junya Ishigami + Associates 
Foto: Junya Ishigami + Associates 
Foto: Junya Ishigami + Associates 
Foto: Junya Ishigami + Associates 
Foto: Junya Ishigami + Associates 
Foto: Junya Ishigami + Associates 
Foto: Junya Ishigami + Associates 
Foto: Junya Ishigami + Associates 
Foto: Junya Ishigami + Associates 

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *