Škola od lokalnih materijala; Foto: NUDES
Građevinarstvo

Škola od slame: Modularan i ekološki objekat stepenaste forme

Osnovna škola na jugoistoku Afrike trebalo bi da bude izgrađena od balirane slame u drvenom ramu.

Arhitektonska firma NUDES predstavila je projekat izgradnje obrazovne ustanove u Malaviju čiji konstruktivni sistem, kao i planirani materijali svakako nisu uobičajeni za ovaj tip građevine. Naime, arhitekte su predvidele da balirana slama budu glavni građevinski materijal, kao i da ovaj održiv materijal bude složen u modularni sistem čime bi se formirao jedinstven objekat stepenaste forme.

Balirana slama bi se ubacivale u drvene ramove, ostavljajući mesta za prodor svetlosti i ventilacije.

Modularne komponente stepenaste forme organizovane su dužno, tako da je prisutno kontinuirano preplitanje unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Ugao koji formiraju stepenice definisan je unutrašnjim funkcijama prostora, u kojem će pored učionica biti organizovani i amfiteatar, radionice i rekreativni prostori, piše ArchDaily.

Primena lokalnih materijala

Predstavljeni projekat podstiče primenu lokalnih materijala i uključivanje lokalne zajednice u izgradnju. Lokalni materijali, poput bala sena, jednostavno bi se ubacivali u drvene ramove, ostavljajući mesta za prodor svetlosti i ventilacije. Sistem gradnje, u kojoj bi se koristila i zemlja i terakota, trebalo bi da bude jednostavan za popravku i za takve radove bilo bi angažovano lokalno stanovništvo.

Pogledajte i projekat škole od slame:

Slama u Srbiji

Naravno, slama kao građevinski materijal nije nepoznat materijal ni u našem podneblju. Zapravo, nedavno izdata knjiga Građenje baliranom slamom autora Gorana Milenkovića i Slobodana Krnjetina, ima za cilj da promoviše slamu kao ekološki i održiv materijal čijom bi se upotrebom smanjila emisija ugljen-dioksida u atmosferu.

Korisni linkovi:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *