Građevinarstvo

Ovo je prvi na svetu 3D odštampani pešački most

Ovaj most dugačak dvanaest metara, od decembra 2016. sastavni je deo parka Kastilja-La Manča u španskom gradu Alkobendas.

Most je sastavljen od osam delova koji su metodom 3D štampe napravljeni od slojeva betona u prahu, koji je ojačan termoplastičnim polipropilenom. Idejni tvorac ovog nesvakidašnjeg pešačkog mosta je istraživačko-edukativni centar iz Barselone, Institute of Advanced Architecture of Catalonia.

Ovo je zvanično prva pasarela na svetu napravljena metodom 3D štampe. Nije baš najlepša ali radi svoju funkciju…

 

Tim Instituta intezivno je sarađivao sa arhitektama, mašinskim i građevinskim inženjerima i opštinskim predstavnicima, kako bi svi zajedno udahnuli život ovom inspirativnom projektu, piše Inhabitat.

Most je štampan sloj po sloj a ojačan termoplastičnim polipropilenom. Kao što se vidi na slici, on je stabilan i može da nosi teret većeg broja ljudi.

Osim firme Acciona, najznačajniji saradnik Instituta bi je Enrico Dini, poznatiji kao „čovek koji štampa kuće“.

Iz IAAC su istakli da mogućnost parametričkog modelovanja nije korišćena samo da bi odražavala „složenost prirodnih formi“, već i da optimizuje distribuciju sirovina. Kao rezultat, dobijena je konstrukcija izrazite stabilnosti, za čiju izgradnju postoji minimum otpada, zahvaljujući programu koji tačno definiše količinu utrošenog građevinskog materijala.

Foto, video: Institute of Advanced Architecture of Catalonia

Pogledajte 3D štampanu kuću koja je otporna na jake zemljotrese.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *