Građevinarstvo

Pešački prelazi budućnosti: Neka ulice pripadaju pešacima a ne vozilima

Novi predlog dizajna pešačkih prelaza koji su osmislili arhitekti iz studija Ogrydziak Prillinger Architects mogao bi znatno da poveća sigurnost u saobraćaju i ujedno pokrenuti temu preispitivanja ulice kao javnog prostora.

Zoe Prillinger, jedna od kreatorki ovog predloga javlja: „Želeli smo da preispitamo konvencionalna očekivanja u kojima ulica pripada vozilima, a trotoari pešacima“, piše Croenergo.

Dizajn novih pešačkih prelaza odlikuju ivičnjaci koji su ekstenzije pločnika i time povećavaju vidljivost pešačkog prelaza. Zbog svoje visine i dizajna oni daju dodatnu sigurnost pešacima prilikom prelaza i dodatno upozoravaju vozače da trebaju da uspore.

pesacki-prelaz-buducnost-1

Osim navedenog, izbočine mogu poslužiti i kao mini zelene površine koje ozelenjuju javni prostor i dodatno naglašavaju važnost javnog prostora. Crno-bele linije osim na samom pešačkom prelazu „prelivaju“ se i u druge obližnje zone te jasno upozoravaju i pešake i vozače na moguću opasnost.

Iako su planovi za nove pešačke prijelaze napravljeni kao ideja za jedan konkurs, Prillinger javlja kako je grad San Francisco zainteresovan za daljnju razradu ideje te bi uskoro mogli krenuti sa postavljanjem prvih „proširenih pešačkih prelaza“.

pesacki-prelaz-buducnost-2

Pogledajte nove oznake pešačkih prelaza i saznajte da li zebra odlazi u penziju.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *