Građevinarstvo

Prvi voz prešao preko novog Žeželjevog mosta

Lokalni voz sa linije Novi Sad-Sombor „skoknuo“ je na jedan sat iz stanice Novi Sad na most. Rekao je na forumu NSBuild, Aleksandar Bojović projektant mosta.

Putnici u vozu su bili desetak inženjera Železnica Srbije. Oni su specijalisti za razne tehničke discipline železnice, i biće deo komisije koja će pregledati i primiti železničku opremu pre pre puštanja mosta u saobraćaj.

“Divno je zaista videti ovaj crveni voz na belom mostu! Sam boravak ovog voza od dvoja kola, ukupne mase od 90 tona (prazan), zabeležili su i mnogobrojni uređaji na mostu, spremni za probno opterećenje. Senzori kablova su registrovali jedva primetan skok sile. Ovih 90 tona je komarac prema hiljadama tona koje će se naći na testu probnog opterećenja”. – napisao je Bojović.

Istorijski dan za Novi Sad; foto: NSBuild

Ovih 90 tona je komarac prema hiljadama tona koje će se naći na testu probnog opterećenja.

On je dodao da je ostalo još oko 15 cm debljine tucaničkog zastora. Taj posao bi trebao da se završi u petak. Reper za procenu debljine tucanika je nivo gornje ivice šine koji bi morao da bude približno jednak gornjoj ivici zatege.

Podsećamo, lukovi novog Žeželjevog mosta spojeni su u oktobru prošle godine, a naš portal je u januaru organizovao glasanje za izbor novog imena mosta u kojem je pobedio predlog Most nade.

Izvor: NSUživo, fotografije: NSBuild

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *