Arhitektura

Šta se desi kada promenite projekat kuće čiji su temelji već izliveni

Dešava se da vlasnici u poslednji čas predomisle oko dizajna svog budućeg doma, da promene arhitektu ili da zatraže nešto potpuno drugačije. Jedna američka porodica je puno rizikovala ali im se ovakav potez definitivno isplatio!

Neobična crna kuća s krovom u obliku skejtbord rampe uskoro će biti izgrađena u kalifornijskom gradiću u Silikonskoj dolini. Originalno je planirano da na ovom placu bude izgrađena kuća u klasičnom španskom stilu, međutim onda su se vlasnici buduće kuće predomislili i poverili zadatak studiju WOJR da osmisle nešto potpuno drugačije. To su i dobili!

Umesto kuće u klasičnom španskom stilu, nikla je kuća s rogovima koja izgleda impozantno.

Zanimljivo je da temelji prvobitne kuće nisu srušeni, već da su oni arhitektama zapravo poslužili da osmisle modernog naslednika. Bili su veoma limitirani, ali iz ograničenja često znaju da nastanu prava mala remek-dela.

Nova kuća koja se zove The House of Horns (Kuća rogova) prostire se na ukupno 790 kvadrata i podeljena je na dva nivoa, a zbog  jedinstvenog oblika deluje još impozantnije. Fasada je ofarbana u antracit sivu boju i uključuje velike staklene površine, piše Dezeen.

Rogovi na krovu

Neobičan krov, kojem sigurno ne bi odoleli profesionalni skejteri, formira seriju izbočina koje služe kao otvori (iliti „rogovi“). Orijentisani u različitim pravcima, ovi otvori pružaju prirodnu rasvetu u enterijeru tokom celog dana. Zbog pomeranja sunca, dolazi do neobične igre svetlosti u različitim prostorijama, što je posebno naglašeno u centralnom dnevnom boravku.

Zaobljen plafon

Enterijer kuće nije ništa manje interesantan. Pod je od betona, a pojedine prostorije krase unikatne pregrade od mermera. Posebnu atrakciju predstavlja i zaobljeni plafon obložen drvetom.

Donji nivo sadrži i tri ovalna betonska otvora ka dvorištu kroz koje takođe može da se ulazi u kuću i koji pružaju dodatni izvor svetla.

Sve ove fotografije što ste videli zapravu su renderi, a kuća je tek krenula da se gradi ovog proleća. Kada bude izvedena, napisaćemo kako je na kraju ispala.

Vizualizacije: WOJR i D-Render

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *