Arhitektura

Nikla nova umetnička mikro-sela u Kini

Dva osnovna faktora koja su vodila arhitektu Sou Fujimotoa ka realizovanju ovog projekta jesu umetnost i poljoprivreda.

Ruralno periferijsko mesto u Kini dobilo je novo naselje, odnosno novi izložbeni prostor, koji odaje počast tradicionalnim lokalnim selima. Arhitekta Sou Fujimoto projektovao je sistem manjih objekata okruženih šumom, koji kolektivno formiraju svoje umetničko mikro-selo. Osnovna ideja formiranja ovog projekta je da dve različite oblasti, umetnost i poljoprivreda, utiču jedna na drugu i zajedno podstaknu širenje nove ideje i energije življenja.

Mirrored gardens01

Objekti ovog naselja građeni su neposredno jedan uz drugi. Oni suptilnim kontrastima u teksturi, boji i visini, međusobno ističu jedan drugog. Pojedini objekti rađeni su od lokalnih materijala, kao što je siva kineska opeka.

Mirrored gardens02

Vrtovi u kojima će se saditi povrće organizovani su neposredno uz objekte. Oni će promovisati poljoprivljedu i održivost, aludirajući na željeni odnos čoveka prema umetnosti. Između njih i drveća prolazi vijugava staza koja povezuje svaki od ovih prostora.

Mirrored gardens03

Unutrašnjost objekata organizovana je u formi otvorenog koncepta, kakav je i potreban izložbenim prostorima.

Mirrored gardens04

Želja arhitekte bila je da ovim projektom postavi prirodu i poljoprivredu kao odraz u ogledalu umetnosti, kakva bi trebalo da bude. Umetnost bi trebalo da bude sistem u kom bi vrednosti mogle da se regenerišu, upornim radom i posvećenošću.

Mirrored gardens05

Mirrored gardens06

Foto: Vitamin creative space

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *