Arhitektura

Čudne navike poznatih arhitekata

Neki jedu samo monohromatsku hranu, drugi projektuju u mraku, dok se treći druže s flašom. Svaki arhitekta ima neke svoje bubice… baš kao i svako od nas.

Svi mi imamo različite navike koje su možda drugima čudne ali kada ste poznata ličnost onda one postaju dostupne komentarisanju javnosti. Tako i slavne arhitekte imaju svoje čudne navike koja možda neki način i opisuju karakter ovih slavnih arhitekti.

Igra s jednom igračkom ceo dan

Charles i Ray Eames bili su veoma produktivan dvojac sa preko 900 dela iza sebe. Kada bi primili novog člana u svoj arhitektonski tim, njegovu ličnost ocenili bi tako što bi mu dali da se ceo prvi radni dan igra s jednom igračkom dok bi ga oni posmatrali.

Konzumiranje alkohola

Ne znamo da li ova navika spada u čudne, ali svakako nije preporučljiva. Ipak, jedna je od glavnih karakteristika slavnog arhitekte Alvara Aaltoa.

Nedovoljno sna

Leonardo da Vinci, Buckminster Fuller i Frank Lloyd Wright imali su zajedničku naviku da tokom posla na svaka tri do četiri sata naprave kratku dremku. Tokom noći nisu imali kontinuiran odmor…

Alpinizam svake godine

Arhitektonska firma Snøhetta organizuje jednom godišnje team building na norveškim planinama. Prema rečima suosnivača firme Craiga Dykersa, svrha ovakvog putovanja je da se iskoristi vreme tokom planinarenja za razgovor o tome šta kao firma rade i kojim putem dalje žele da idu, piše ArchDaily.

Samoljublje

Postoje mnogobrojne priče koje svedoče o tome da je slavnoj Zahi Hadid najbitnija osoba u njenom životu bila zapravo ona sama. Jedan od primera jeste i taj da je jedno od fotografisanja za časopis Vogue kasnilo nekoliko sati dok arhitekta nije opremila ceo stan predmetima i komadima nameštaja koje je isključivo ona dizajnirala.

Pojačana seksualna aktivnost

Frank Lloyd Wright bio je poznat po svojoj izuzetnoj količini kreativne energije što je dovodilo do toga da je rad na idejnom projektu počinjao tek nekoliko sati pre sastanka s klijentom. Međutim, njegova supruga tvrdila je da je Wright imao i izuzetnu količinu seksualne energije, čak i u svojim osamdesetim.

Zurenje u korisnike objekta

Kada bi pitali arhitektu Denise Scott Brown koja joj je najveća satisfakcija u radu, otvoreno bi rekla da voli da posmatra ljude kako koriste njen objekat. Prilikom posete Perelman Quadrangle at the University of Pennsylvania, oduševljena prizorom grupe studenata kako sede na stepenicama, baš kao što je ona i zamislila, neko vreme stajala je ispred njih i bez reči ih posmatrala sa osmehom na licu.

Projektovanje u mraku

Tokom svoje duge karijere I.M. Pei vremenom je više počeo da se oslanja na razvijanje projekta u glavi nego na papiru. Zato bi po nekoliko sati umeo da u svojoj sobi leži u mraku i povremeno ode do kupatila gde bi zabeležio poneku ideju. Ako ne bi izgledalo dobro na papiru, vratio bi se ponovo u svoj krevet da ponovo razmisli.

Konzumiranje monohromatske hrane

Vođen rečenicom „Vi ste ono što jedete“, Luis Barragán kao arhitekta koji je slavio boju, bio je poznat po konzumiranju isključivo jednobojne hrane.

Ljubitelj brze vožnje

Kao veliki ljubitelj brzih i skupih automobila, arhitekta Ricardo Scofidio vlasnik je 1963 vanilla Porschea, Saaba 96, Alfa Romeoa 2000 GTV ali i  Jaguara XK150. Kada mu je to bilo potrebno, svoj um je bistrio brzom vožnjom.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Maja

    Primer Zahe Hadid mi više izgleda kao odličan marketiški potez, a ne kao samoljublje. Taj časopis čitaju milioni (dokonih) žena, mnoge će poželeti da kupe njen nameštaj. Možda jeste bila egocentrična, ali ovaj primer mi to ne oslikava.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *