Aktuelno

Kuća ili stan? Koji je pravi izbor nekretnine za vas

Jedan od bitnijih izbora u životu jeste i onaj u kojem birate između života u kući ili u stanu. Pokušaćemo da vam olakšamo, a da vas (previše) ne zbunimo. 

Razmišljate o kupovini svoje prve nekretnine ili želite da promenite životni prostor ali niste sigurni da li je pravo rešenje za mesto vašeg novog doma stan ili kuća? Pokušaćemo da vam na slikovit način predstavimo vrline ali i mane života u oba prostora, o kojima možda do sada verovatno niste razmišljali. Počećemo sa nekoliko životnih situacija – i pozitivnih i negativnih – koji vam se mogu dogoditi u vašem „domu iz snova“.

Pozitivna situacija – stan:

Osim što su, u većini slučajeva, stanovi manje kvadrature od kuća pa je samim tim njihovo održavanje efikasnije, lakše i iziskuje manje vremena, tu su i manji računi za grejanje, a često i za električnu energiju. Ukoliko odlučite da vremenom renovirate stan biće vam potrebno manje novca za material kao i majstore, nego da to radite u kući. Takođe, jedna od pozitivnih stvari kod življenja u stanu jeste i ta što će vam neko drugi obezbediti potreban komfor kada je u pitanju, na primer, grejanje. Vratili ste se sa zimovanja i vaš dom je topao?! Takav osećaj je neprocenjiv, i oni koji živi u kući će vam sigurno zavideti. Doduše, napredni sistemi pametnih kuća nude rešenje za ovaj problem ali to je stavka koja ima svoju cenu.

Vratili ste se sa zimovanja i vaš dom je topao?! Takav osećaj je neprocenjiv.

Pozitivna situacija – kuća:

Svako ko živi u kući među osnovnim prednostima navešće prostorni komfor i slobodu življenja. Ali postoji još dosta pogodnosti života u kući.

Leto je i napolju je +40, a vi imate vašu malu baštu u hladovini u kojoj možete uživati ispijajući hladne napitke sa svojim prijateljima i porodicom, gledajući kako se vaš pas veselo igra na travi.

Kao pogodnost posedovanja kuće jeste i mogućnost da samostalno odlučite o ugradnji održivih sistema i energetski efikasnih rešenja koji smanjuju mesečne račune. Sklopiti dogovor sa ostalim stanarima u stambenoj zgradi često ume da bude mukotrpan i uzaludan proces.

Negativna situacija – stan:

Osim što ste za svoj budući život odabrali prostorno manje komforan objekat, potpisali ste i večnu “saradnju” sa susednim stanovima i njihovim vlasnicima.

Recimo da je u vaš dom stigla prinova, ima tek nekoliko dana i vaše noći su besane. Međutim, niste jedini jer su i komšije pored vas upravo dobile bebu i uredno su obavestile stanare da će se u njihovom stanu u večernjim satima organizovati (bučno) slavlje. Iimajući u vidu povod, smatrate da nije baš solidarno da se požalite iako će vaša beba ima dodatni razlog za buđenje. Na život s komšijama se jednostavno morate navići… a to nije nimalo lako.

Negativna situacija – kuća:

U kući ćete izbeći ovakve situacije, ali vam drugi spoljašnji faktori, na primer vremenske nepogode mogu zadati problem. Zima je i tokom noći je pao sneg. Vi ste se uspavali, žurite da se spremite za posao, ali vas na stazi kao i ispred dvorišta na trotoaru očekuju pozamašne količine snega. Naravno, prvo morate očistiti stazu kako biste uopšte prišli kapiji, ali i obezbedili izlaz iz garaže za vašeg četvorotočkaša. Zatim vas čeka i građanska dužnost čišćenja snega ispred dvorišta. Čišćenje leda nećemo ni pominjati…

Foto: Adam Birkett on Unsplash

Kupovinom stana potpisujete i večnu “saradnju” sa vlasnicima susednih stanova.

Razmotrili ste sve moguće situacije i scenarije ali se i dalje niste odlučili da li bi vaš konačni izbor trebalo da bude stan ili kuća. Pokušaćemo da vam pomognemo sa nekoliko tehničkih i statističkih podataka.

Do idealnog prostora za vaš budući dom, pre ćete doći ako se odlučite za stan nego za kuću. U gradovima je zbog prostorne organizacije, naravno, veća ponuda stanova i oni su uglavnom na boljim lokacijama od kuća.

Ipak, cena kvadrata kuća neretko je niža u odnosu na cenu kvadrata stana. Takođe, ukoliko se odlučite za izgradnju kuće korišćenjem efikasnih sistema gradnje, kao i savremenih vrsta materijala znatno možete obezbediti bolju budućnost za toplotnu, ekološku ali i finansijsku sigurnost.

Finansijske i dugoročne okolnosti

Naravno, ukoliko se odlučite za izgradnju kuće, možete biti sigurni da ukoliko projekat izvedete po propisima i kvalitetno, osigurali ste i svoje potomke da u budućnosti imaju sigurnu nekretninu u svojim rukama.

Ipak, morate imati na umu da je izgradnja kuće finansijski obimniji projekat i da sama parcela na kojoj biste gradili kuću košta u proseku nekoliko desetina hiljada evra. Zatim, slede troškovi za izradu projekta, dobijanje dozvola i tek onda imate spreman teren za gradnju.

Ukoliko vaš planirani budžet za kupovinu nekretnine nije veliki, pre ćete do doma doći ukoliko se odlučite za stan. Minimalni iznos koji je potrebno izdvojiti za kupovinu jedne kuće neretko je dovoljan da se kupi prosečan dvosoban stan, novije gradnje. Ako vam se posreći, možda uspete da pazarite i trosoban stan.

Naravno, sve na kraju zavisi od lokacije. Ukoliko se odlučite za kupovinu stana od, na primer, 100 kvadrata u Beogradu, za taj novac moći ćete da izgradite znatno prostorno veću kuću na periferiji grada ili u nekom drugom gradu u unutrašnjosti.

Presudni fakor pri izboru vrste nekretnine može biti i broj ljudi koji će u njoj živeti. Ukoliko nekretninu kupuje pojedinac ili par koji ne planira da širi svoju porodicu, najpraktičniji izbor za takav slučaj bi bio stan. Međutim, ukoliko je u pitanu par koji planira proširenje porodice i ne zna koliki je njihov konačan broj članova svakako bi bilo praktičnije da se odluče za kuću. Kuća kao prostor je često fleksibilnija za dodatne adaptacije ukoliko vam je, na primer, potrebno da napravite dodatnu dečiju sobu.

Društveni aspekt

Pri donošenju odluke može vam pomoći i osvrt na vaš životni stil. Ukoliko ne  volite da provodite dosta vremena u svom domu i želite da budete što bliže gradskim dešavanjima, stan je pravi izbor. Međutim, ukoliko volite da okupljate prijatelje u domu, priređujete večere, proslave i budete jedna od onih porodica kod kojih svi vole da se skupljaju i druže, kuća je bolji izbor. Takođe, kuća je dobra za one koji imaju hobije ili vole rekreaciju pa im je dobro došao dodatni prostor u vidu radionice, ateljea ili platoa u dvorištu na kom će raditi jogu.

Nadamo se da smo vam pomogli u usmeravanju odluke u jednom pravcu. Ukoliko vaša naredna odluka bude da za određene poslove budete sam svoj majstor pogledajte neke od naših saveta na tu temu. Ukoliko pak želite da pronađete rešenje za izgradnju vaše buduće kuće bilo bi korisno da pročitate tekst o naprednim sistemima gradnje.

Foto naslovna: Dmitri Popov on Unsplash

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *