Konstrukcije

Termički prekid za betonske ploče koji umanjuje račune za grejanje

Jedan kraj betonske ploče bio je topao dok je na drugom stajao sladoled. Zašto se on nije otopio? Zbog ovog inovativnog elementa!

Demonstracija kompanije Schöck na sajmu pasivnih kuća u Beču bila je veoma upečatljiva: Jedan kraj betonske ploče hlađen je do tačke da se na njemu pojavio led, dok je drugi kraj bio topao na dodir. Između njih: Schöck termički prekid koji razdvaja unutrašnji i spoljašnji deo ploče.

Schöck Isokorb CM za konzolne betonske ploče

Da bi nam bolje demonstrirali koliko je ovaj termički prekid efikasan, na jednom kraju betonske ploče stajao je sladoled. Toplota iz zagrejanog dela nije prelazila na hladni deo ploče tako da se sladoled nije mogao otopiti.

Ovaj element omogućava projektovanje balkona na zgradama putem konzolnih ploča bez bojazni da će se toplota iz unutrašnjosti prenositi napolje.

 

U čemu je stvar? Schöck Isokorb CM noseći je izolacioni element koji se ugrađuje na konzolnim betonskim pločama kao što su one na balkonima. Zahvaljujući ugrađenoj armaturi, element prihvata momente savijanja kao i sile smicanja ali ono što je njegova ključna karakteristika jeste da minimalizuje termičke mostove što dovodi do značajnih energetskih ušteda, piše TreeHugger.

Ovaj element omogućava projektovanje balkona na zgradama putem konzolnih ploča bez bojazni da će se toplota iz unutrašnjosti prenositi napolje. Naravno, njegova ugradnja nije jeftina imajući u vidu da Isokorb CM sprečava rasipanje energije pa samim tim i smanjuje račune za grejanje on će se vremenom sigurno isplatiti.

Isokorb CM je već duže vreme u ponudi kompanije Schöck međutim industrija tek sada počinje da obraća pažnju na njega jer temu energetske efikasnosti pokreću i sami kupci nekretnina.

Foto: Lloyd Alter, Schöck

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *