Materijali

Građevinski materijal nastao od ratnih ruševina u Gazi

Cilj ove dve devojke je da pomognu sugrađanima kako bi obnovili svoje domove nakon što su ih zadesila tri rata u poslednjih deset godina.  

Dve nedavno diplomirane inženjerke Majd Mashharawi i Rawan Abddllaht svojim radom ruše stereotipe praveći građevinski materijal od ruševina nastalih u ratu. One su istakle da je Izraee blokira dopremanje građevinskog materijala u Gazu što taj proces obnove čini dugotrajanim, skupim i ponižavajućim. Iz tog razloga one su odlučile da blokove za zidanje kuće prave same.

blokovi-od-ratnih-rusevina-08

Pesak i agregat zamenjeni su pepelom i betonom od srušenih kuća. Tako je nastao laki i jeftini blok za zidanje objekata.

 

Majd i Rawan su se zainteresovale za građevinski materijal još na početku svog studiranja, međutim one ne žele da rade sa postojećim materijalima. Umesto toga, pokrenule su proizvodnju svog građevinskog materijala čija je proizvodnja jeftinija i održivija, piše Inhabitat.

blokovi-od-ratnih-rusevina-01

blokovi-od-ratnih-rusevina-03

Tokom rata uništeno je na hiljade kuća, a donirana sredstva dovoljna su za rekonstrukciju samo 200 kuća. Zbog masovne samostalne akcije obnove, dnevna potreba stanovništva je 40.000 blokova za zidanje.

blokovi-od-ratnih-rusevina-05

Kako bi se suzbile dalje akcije Hamasa u švercovanju oružjem, Izrael tvrdi da je blokada neophodna, kao i kontrola savakog materijala koji pređe granicu, iako UN tvrdi da se ovakvom opsadom krše ljudska prava.

blokovi-od-ratnih-rusevina-06

Velike količine pepela, i do 10 tona nedeljno dodatno zagađuju ograničene količine podzemnih voda. Imajući ovo u vidu Majd i Rawan su istraživale kako da pesak i agregat zamene pepelom nastalim od uglja i betonom iz ruševina. Posle šest meseci testiranja konačno su otkrile pravu formulu.

blokovi-od-ratnih-rusevina-04

blokovi-od-ratnih-rusevina-07

Devojke su pokrenule kampanju pomoću koje žele da omoguće masovnu proizvodnju laganih blokova koji su upola jeftiniji od standardnih.

blokovi-od-ratnih-rusevina-02

Na GreenCakeu pokrenuta je crowfunding kampanja kako bi se povećala proizvodnja blokova za zidanje po recepturi ove dve devojke.

Foto: GreenCake

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *