Prve tri kabine izgrađene su 2020. godine; Foto: Alvis Rozenbergs
Svetski projekti

Kabine od korten čelika i stakla koje potenciraju suživot s prirodom

Ovaj spa centar nema televizor, ali je zato frontalni deo kućice potpuno zastakljen kako bi se pažnja gostiju usmerila ka okolnoj prirodi.

Iako tajming za završetak prve faze radova nije bio baš savršen zbog pandemijskog zatvaranja, spa centar Ziedlejas je zaista nešto drugačije. Projekat ovog velnesa potpisuju arhitekti iz studija Open AD, a smešten je u letonskoj banji u predelu Krimulda, koje je kao stvoreno za odmor, izolovan od gužve. Investitori su težili ne samo očuvanju banjske tradicije, već i prilagođavanju prostora savremenom načinu življenja i suživotu s prirodom.

Kabine su izvedene od korten čelika i zastakljenog fronta koji pruža suživot s prirodom.

Upravo iz ovih razloga, arhitekte su imale drugačiji pristup projektovanju, pa su velnes centar zamislili, za sada, kao tri kabine izvedene u kombinaciji stakla i korten čelika. One su namenjene gostima koji su više usmereni na ugodan boravak u prirodi, nego na odmor uz televizor. Stoga je frontalni deo kabine potpuno zastakljen kako bi pažnja gostiju usmerila ka okolnoj prirodi.

Dizajniran je celokupan nameštaj po meri, poput sklopivog bračnog kreveta i stola za čaj koji se podiže iz poda.

Izbor materijala sveden je na upotrebu drveta i metala, a inspirisan prirodom i lokalnim nasleđem, pišu arhitekte za ArchDaily.

Inspirisani mirnim i umerenim životom, kao i japanskom kulturom, autorski tim je dizajnirao i celokupan nameštaj po meri, poput sklopivog bračnog kreveta i stola za čaj koji se podiže iz poda.

Čaj koji se suši u unutrašnjosti kabina, prikupljen je iz bašti koje su organizovane neposredno uz smeštaj.

Dodatni prostor za spavanje nalazi se na mezaninu, a svaka kabina ima i svoje kupatilo.

Uklapanje poput slagalice

Arhitekte ističu da se u spa centar Ziedlejas, koji se razvija postepeno razvija od 2020. godine kada su izgrađene prve tri kabine, svaki novi dodatak uklapa poput slagalice i na taj način se dodatno upotpunjuje cela priča oko ovog velnesa. Dodaju da je saradnja između vlasnika, arhitekata i dizajnerskog tima, kao i zanatlija bila ključna za uspeh projekta.

Naredna faza

Osim objekata koji već postoje na lokaciji, u planu je izgradnja dodatnih kabina i treće saune, kao i prostora za organizovanje događaja i recepcije.

Grafički prilog

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. miki

    anđela ovo je fenomenalno! eto ljudi sad vam je jasno šta volim i šta je to što je nama potrebno u srbiji….valjda?!

    1. mmxx

      jasno ko dan gospodine miki ali za nas „mozak“ u srbiji ovo je utopija..

Ostavite odgovor

Obavezna polja *