Kućica se pravi od lagane drvene konstrukcije
Građevinarstvo

Modularna kabina za kancelariju u dvorištu ili vikendicu u divljini

Objekat Space of Mind napravljen je od lagane drvene konstrukcije, a zauzima površinu nešto manju od deset kvadrata.

Finski Studio Puisto je u saradnji sa fabrikom nameštaja Made By Choice, dizajnirao objekat nazvan Space of Mind. Njihov projekat predstavlja odgovor na pandemiju koronavirusa, kako bi se ljudima širom sveta omogućio prostor u kom će udobno moći da rade od kuće ali i prostor u kom mogu uživati i odmarati na odabranoj lokaciji.

Montažni, veoma prilagodljiv mali objekat može se postaviti na bilo kojoj lokaciji i može se koristiti za različite funkcije, od kancelarijskog prostora u vašem dvorištu, do vikendice u divljini.

Modularni elementi se izgrađuju u fabrici i isporučuju na lice mesta kamionom.

Inicijalna ideja arhitekata bila je da modularni objekat posluži kao udaljeno skrovište za lokacije van infrastrukturalne mreže, ali sa mogućnošću da objekat postave i mnogo bliže svojoj kući, u formi kancelarije i dodatne spavaće sobe, piše Dezeen.

Objekat ima i modularni enterijer koji takođe omogućava da se prostor brzo i lako prilagodi u skladu sa promenljivim potrebama korisnika.

Svestrana i prilagodljiva kabina

„Space of Mind je moderna kabina koja je osmišljena kao prostor za opuštanje i punjenje energijom i to negde gde možemo pronaći svoj vlastiti duševni mir. Način na koji otkrivamo duševni mir drugačiji je za svakog od nas, stoga je sastavni aspekt dizajna Space of Mind njegova svestranost i prilagodljivost.“, objasnile su arhitekte.

Kabina se od lagane drvene konstrukcije, zbog čega se jednostavno transportuje i postavlja na udaljenim lokacijama.

Objekti Space of Mind napravljeni su od lagane drvene konstrukcije, a zauzima površinu nešto manju od deset kvadrata. Modularni elementi se izgrađuju u fabrici kako bi se minimalizovao otpad, kao i da bi postojao što manji uticaj strukture na lokaciji ugradnje. Takođe, na ovaj način je obezbeđen i jednostavan transport i instalacija na udaljenim lokacijama.

Opcije za fasadu

Opcije koje se odnose na završnu obradu nude drvenu oblogu od ariša, crnog katranskog papira ili od pocinkovanih čeličnih panela, dok su temelji izgrađeni ili od spiralnih stubova ili lakog betona. Ovakve obrade i temelji osiguravaju instalaciju objekta na svakoj lokaciji.

„Kako bi Space of Mind bio dostupan i na udaljenim lokacijama strateški je planirano da konstrukcija bude dovoljno lagana kako bi se mogla transportovati dizalicom ili helikopterom.“, dodali su iz studija.

Prvi primer

Prvi montirani objekat Space of Mind obložen je drvetom ariša i postavljen na nepristupačnom terenu arhipelaga Porvoo u Finskoj.

Prva kabina montirana je na nepristupačnom terenu arhipelaga Porvoo u Finskoj.

Ariš je u ovom slučaju odabran jer će tokom vremena potamneti i potpuno se uklopiti u svoje okruženje.

Samo jedan strana vikendice je transparentna i zahvaljujući njoj pruža se prekrasan pogled na padinu.

Enterijer kabine je modularan i odabrani elementi su pomoću drvenih klinova pričvršćeni na glavnu konstrukciju.

Iz studija ističu da ovakav sistem modularnog nameštaja funkcioniše poput slagalice i da omogućava laganu rekonfiguraciju prostora.

Uz kupovinu objekta moguće je kupiti i toalet koji je moguće postaviti u blizini objekta ili uz spoljašnju kuhinju ili prostor za odlaganje pored ulaznih vrata.

Foto: Marc Goodwin, Archmospheres

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *