Most preko starih stubova; Ilustracija: 021
Konkursi

Konkurs za most preko Dunava na stubovima nekadašnjeg Franca Jozefa

Grad Novi Sad raspisao je nagradni konkurs za izradu idejnog rešenja mosta na stubovima nekadašnjeg mosta Franca Jozefa, a koji bi mogao da posluži kao osnov za gradnju novog objekta i uređenja ovog dela Novog Sada i Petrovaradina.

U okviru ovog posla, Gradska uprava za gradsko zemljište i investicije traži i idejno rešenje za projekat tunela i pešačko-biciklističke veze sa obe strane Dunava, kao i pripadajućih zona.

Traga se za predlozima novog prostornog, odnosno konstruktivnog i oblikovnog rešenja pešačko-biciklističkog mosta i tunela sa pristupnim komunikacijama sa novosadske strane i sa Petrovaradina, komunikacija liftom sa gornjom tvrđavom iz zone tunela i veza sa Preradovićevom ulicom i gornjom tvrđavom u zoni „Lovotursa“.

Rokovi

Rok za predaju radova je 31. oktobar. Žiri će svoju odluku doneti do 25. novembra, a ona će potom biti i objavljena i radovi javno izloženi, piše 021.

Nagrade

Za prva tri rada obezbeđene su novčane nagrade – prvo mesto osvaja četiri miliona dinara, drugo mesto 2,5 miliona dinara i treće mesto milion dinara. Ipak, ne postoji nikakva obaveza Grada da sklapa ugovor sa projektantima, s obzirom na to da je konkurs osmišljen kao nagradni i neobavezujući za Grad.
Ipak, Grad se nada da će idejni projekat poslužiti kao osnova za dizanje novog mosta, tačnije za revitalizaciju nekadašnjeg. Žiri može da izabere jedan rad za otkup u vrednosti otkupne nagrade od 200.000 dinara.

Zadatak konkursa

Učesnici konkursa treba da obrazlože koncept uređenja, opis saobraćajnog rešenja, tehnički opis partnernog i pejzažnog uređenja, dekorativne elemente i specifične zahteve za svaku od celina, a one su: zona keja i univerzitetskog parka, most, deo dunavskog bedema, postojeći tunel ispod tvrđave i zona „Lovoturs“, sa pristupom tunelu.

„Prostori u obuhvatu urbanističkih uslova su jedinstven prostorni potez na trasi nekadašnje pruge, čijom rekonstrukcijom bi se stvorili uslovi za uspostavljanje pešačko – biciklističke komunikacije između Novog Sada i kompleksa Petrovaradinske tvrđave. Sprovođenje konkursa je prvi korak ka realizaciji investicija na predmetnoj lokaciji, te obaveza koja prethodi izradi projektno – tehničke dokumentacije, ali i želja grada da uključi stručnu javnost kako bi se pronašlo najbolje rešenje, za ovu specifičnu i veoma značajnu lokaciju“, navodi se u konkursnoj dokumentaciji.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Anton

    Gde se može naći konkursna dokumentacija ?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *