FIDA se nalazi u mestu Dolar u centralnoj Škotskoj; Render: Grimshaw
Svetski projekti

Geodetska kupola od lameliranog drveta za Institut budućnosti

Pokriven laganom lameliranom konstrukcijom sa izolovanim ETFE jastucima i staklima sa fotonaponskim panelima enterijer objekta preplavljen je prirodnim svetlom.

Arhitektonska firma Grimshaw predstavila je dizajn Instituta budućnosti Dolar akademije (FIDA) u mestu Dolar u centralnoj Škotskoj, koji će predstavljati obrazovni centar koji će kao prvi objekat u toj zemlji dobiti sertifikat Living Building.

Prema najavljenom projektu, nastoji se da se minimalizuje ugrađeni ugljenik uz minimalnu upotrebu betona i favorizovanje korišćenja lameliranog drveta.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Objekat bi trebalo da bude smešten na južnom kraju postojećeg školskog kampusa; Render: Grimshaw

Pristup prema planu iz 19. veka

Planirano je da objekat bude pokriven laganom geodetskom kupolom od lamelirane konstrukcije, sa izolovanim ETFE jastucima i čvrstim izolovanim staklima sa fotonaponskim panelima.

Sa lokacijom na južnom kraju postojećeg privatnog školskog kampusa, objektu FIDA će se pristupati preko mreže staza i botaničkih bašti, koje su predviđene prethodnim planom iz 19. veka, piše DesignBoom.

Preplavljena prirodnim osvetljenjem, unutrašnjost objekta je osmišljena tako da daje utisak da boravimo u spoljašnjem prostoru.

Unutrašnjost objekta preplavljena je prirodnim osvetljenjem; Render: Grimshaw

Fleksibilna, podeljena struktura učionica na drugom nivou može postati i višenamenska krovna terasa.

Prvi sprat je uređen oko velikog otvorenog prostora za izvođenje raznovrsnih projekata i performansa i povezan je sa drugim spratom stepenastim sedištima za auditorijum napravljenim od drveta.

Radionice i laboratorije predstavljaju perimetar sa svojim zastakljivanjem koje pruža transparentnost i osećaj otvorenosti.

Drugi sprat je izgrađen od unakrsno lameliranog drveta sa prostorom za tradicionalne i eksperimentalne bašte. Fleksibilna, podeljena struktura učionica na ovom nivou može postati i višenamenska krovna terasa.

Drugi sprat pruža prostor za tradicionalne i eksperimentalne bašte; Render: Grimshaw

Alternativa za tradicionalne sisteme u obrazovanju

FIDA je kao inicijativa pokrenuta 2021. godine, a ima za cilj da se uhvati u koštac sa izazovima u obrazovanju, kao što su polje održivosti, te pronalaženje ubedljivih alternativa za tradicionalne sisteme nastave i ispita.

Projekat nudi mladim ljudima širom Škotske mogućnost da se suoče sa izazovima u stvarnom svetu, zasnovanim na 17 ciljeva održivog razvoja UN. Sistem ima program oformljen kroz niz radionica i kurseva, te dizajnerskih izazova i takmičenja, kako onlajn tako i uživo.

Projekat nudi mladim ljudima širom Škotske mogućnost da se suoče sa izazovima u stvarnom svetu.

„Dolar Akademija ima dugu istoriju podsticanja učenika da istražuju umetnost, što, naravno, podstiče maštu i kreativno rešavanje problema“ – izjavio je Endru Voli, direktor u arhitektonskoj praksi Grimshaw i nekadašnji student Ademije u Dolaru.

„Ovakva inicijativa zahteva podjednako svež pristup i budućem centru, sa arhitekturom koja će podstaći timski rad, saradnju i istraživanje novih kreativnih održivih rešenja koja će osnažiti i inspirisati sledeću generaciju da se uhvati u koštac sa planetarnim problemima sa kojima se  sada svi suočavamo“ – dodao je on.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *