Lavirinti, tobogani i brda krase novi skver u Valjevu
Urbanizam

Kako će izgledati novi skver u Valjevu: Višenamenska zelena oaza u centru grada

Izgradnjom skvera u Naselju Oslobodioci Valjeva, ovaj grad i najveće gradsko naselje dobiće jedinstven prostor za boravak i aktivnost svih generacija.

Vrednost radova je oko 5,5 miliona dinara sa PDV-om, a radove izvodi preduzeće Edifikator iz Mionice, dok je projekat uređenja skvera uradio beogradski studio Kota S.

– Iako je rok od 60 dana za završetak radova prošao, važno je istaći da je došlo do nepredviđenih okolnosti, zbog čega je pomeren rok za završetak radova. Rušenje delova nekadašnje ulice koja je tuda prolazila, a koja se nalazi na dubini od 30 do 40 cm, usporilo je radove. Zbog završnih obrada tartana potrebna su stabilne vremenske prilike od četiri dana temperature vazduha od 10 stepeni Celzijusa, pa se za završetak skvera čeka lepše vreme – navodi se na sajtu Grada.

Plato novog skvera u Valjevu čija se realizacija očekuje uskoro

Podloga u okviru lavirinta, centralnog dela skvera, biće malč od kore bora u kojem su razmeštene betonske ploče.

Pejzažno-arhitektonskim projektom je, kako se navodi, očuvan javni karakter ovog prostora, ali će pored travne površine i parkovskog mobilijara, prostor dobiti i aktivan deo. Njega će činiti lavirint formiran od zimzelene vrste, kako bi bio atraktivan cele godine. Podloga u okviru lavirinta će biti malč od kore bora u kojem su razmeštene betonske ploče. Centralni deo lavirinta predstavlja pobedničko postolje, koje je multifunkcionalno. Može se koristiti i kao površina za igru i sedenje.

Brdo sa toboganima

Brdo sa tunelima i toboganima

Drugu celinu predstavljaće betonski elementi – škarpa, formirani na postojećem brdu, presvučeni tartanom, sa hvataljkama za penjanje i dva tobogana. Podnožje je takođe zastrto podlogom od tartana.

Treća celina je brdo sa dva tunela, kroz koja mogu deca nesmetano da prolaze. Brdo je takođe presvučeno tartanom, a stranice ka ulazima u tunel opremljene drvenim gredama za penjanje.

– Prema rečima valjevskih urbanista, svi elementi za igru dece su projektovani u skladu sa važećim standardima. Valjevo će dobiti pravu zelenu oazu, koju će činiti crveni hrast, likvidambar, žalosna vrba, ruj, lonicera, lovor itd.

Brdo sa toboganima.
Brdo sa toboganima.
Brdo sa tunelima.
Brdo sa tunelima.

U centru grada

Novoprojektovani plato i staze sa betonskim pločama, kao i brojno listopadno, zimzeleno drveće i niže rastinje napraviće prostor atraktivan i prijatan za šetnju i igru Valjevaca svih generacija. Novi skver u blizini velikog tržnog centra, naselja i škole ulepšaće ovaj deo grada i dati mu novi, moderan izgled – navodi se na sajtu Grada.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

  1. Raško

    Šta je skver? Hvala

  2. Sonja

    Zao mi je sto ne mogu da Vam okacim kako ovo izgleda uzivo. Realizacija projekta je ravna nuli. Preko pola sadnica se osusilo, taj broj vrsti ne da nije zasadjen, nego su zasadili samo likvidambar, koji se, kao sto rekoh, osusio. Izgled lavirinta, pa i pored najvece vizionarskog talenta, nema veze sa renderom. Stvarno sramotno.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *