Arhitektura

Da li se arhitekte „inspirišu“ drugim projektima ili ih zapravo kopiraju?

Večita tema u kojoj se razmatra prisustvo plagiranja u arhitekturi svodi se na pitanje da li su neke ideje ukradene ili „modifikovane“ kako bi projekti postali originalni.

Većina arhitekti i dizajnera ima bojazan da će ukoliko postave svoje projekte na internet biti u opasnosti da njihove ideje ostale arhitekte i dizajneri u određenom trenutku prekopiraju.

Ipak, sa druge strane se postavlja pitanje da li zaista projekte treba skrivati od javnosti i da li su crteži osnova i preseka toliko inovativni da arhitekte treba da imaju autorska prava nad njima, pitaju se Kevin Hui i Andrew Maynard na YouTube kanalu Archimarathon u okviru svog novog video-priloga koji možete pogledati ovde:

Ako vam kuvar predstavi jelovnik, da li biste zapamtili sve i sami napravili jelo kod kuće?

Kevin i Andrew otvorili su mnoge važne teme poput govorili kako studenti ali i profesionalci iz oblasti arhitekture mogu da nauče od postojećeg projekata i da li plagijarizam uopšte postoji u arhitekturi.

Neminovno je da mnoge arhitekte vrše preveliki pritisak na sebe kako bi njihov dizajn bio jedinstven i bez presedana. Ova prevelika potreba za originalnošću prisilila je arhitekte da osiguraju svoj dizajn po svaku cenu, navodi dvojac u videu.

Kevin Hui i Andrew Maynard kažu da neretko postoje slučajevi da arhitekte prilikom sastanaka sa klijentima nameću pravila o autorskim pravima, a sve zbog bojazni da klijenti ne ukradu nacrte i odu kod drugog arhitekte, koji će projekat završiti po nižoj ceni. Međutim, Kevin Hui ovu situaciju poredi sa slučajem da ako vam kuvar predstavi jelovnik, da li biste zapamtili sve i sami napravili jelo kod kuće? On ističe da čak i ako to uradite, jelo zapravo neće biti isto.

Remiks dobro utemeljenih ideja

Hui i Maynard objašnjavaju u svom videu da projekat čini mnogo više od prikaza nacrta sa organizacijom prostora i da se talenat arhitekti ne zasniva samo na tome koliko su vešto iscrtali linije po papiru. Arhitekturu čini i priča o novom prostoru i čitava zamršena kontekstualizacija projekta.

Kako Maynard ističe „arhitektura je remiks dobro utemeljenih ideja“, a u slučaju kreiranja veze sa postojećim objektima arhitekte i studenti bi trebalo da posmatraju, analizaraju i nauče nešto dodatno, što će kasnije moći da primene  na svojim radovima.

Šta vi mislite o ovoj temi?

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *