Arhitektura

Zahine arhitekte osmislile 4 kule koje unose živost u kockasti komšiluk

Studio čuvene Zaha Hadid osvojio je prvo mesto na konkursu za novi objekat u Šendženu kompanije OPPO koja se bavi proizvodnjom telefona.

Spektakularan objekat zamišljen je kao zajednica četiri međusobno povezane kule koje doseže visinu od 200 metara, a kroz 42 sprata organizovano je 185.000 kvadratnih metara prostora. Baš kao što smo i navikli od studija ZHA, oni nastavljaju stopama slavne iračke arhitektice pa je tako i njihov novi objekat potpuno amorfan i futurističkog izgleda unoseći živost u prilično kockasti komšiluk.

Novi objekat od Zaha Hadid Architects je potpuno amorfan i futurističkog izgleda unoseći živost u prilično kockasti komšiluk.

Iako su kule u krivinama to ne znači da prostor unutra nije dobro organizovan. Prve dve kule imaju fleksibilan prostor otvorene forme i povezane su vertikalnim lobijem koji se proteže kroz dvadeset spratova. Druge dve kule su formalnijeg karaktera i imaju isključivo vertikalno ostvarenu cirkulaciju.

Osim poslovnog prostora u okviru novog OPPO kompleksa nalaziće se i uređena javna površina na otvorenom, kao i restoran, galerija i prodajni objekti, a objekat će imati i direktnu vezu sa obližnjom stanicom podzemne železnice.

Objekat će biti dostupan i građanima za raznovrsne aktivnosti, pa će tako na samog vrha moći da uživaju u pogledu na dinamičan Šendžen.

Atrijum koji povezuje ljude

Mnoštvo prirodnog svetla koje će prodirati u unutrašnjost objekta, kao i raznoliko radno okruženje i rute za kretanje, kako zaposlenih tako i posetilaca, trebalo bi da idu u korist stvaranju kreativne atmosfere i spontanosti.

Veliki atrijumski prostor trebalo bi da učvrsti vizuelnu vezu, a samim tim i praktičnu saradnju između različitih odeljenja kompanije, piše Designboom.

Održivi objekat otvara se 2025. godine

Novo predstavništvo kompanije OPPO dizajnirano je u skladu sa LEED ciljevima, pa je ovo jedan veoma održiv objekat.

Otvaranje ovih futurističkih, amorfnih kula predviđa se za 2025. godinu.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *