Arhitektura, Izdvojeno

Replika Šekspirovog Glob teatra od transportnih kontejnera

Možda je ovo rešenje kako da svet dobije više pozorišta…

Čuveni citat Vilijama Šekspira “Ceo svet je pozornica“ mogao bi se bukvalno shvatiti ukoliko se ideja o izgradnji pozorišta od transportnih kontejnera, po ugledu na čuveni Šekspirov Glob teatar u Londonu, zaista realizuje. Opravdanja za nedostatak finansijskih sredstava za ulaganje u pozorišta ne bi više držala vodu.

container-globe-01

Ukoliko ideja uspešno prođe na Kickstarteru, pozorišta od transportnih kontejnera mogla bi da se prošire po čitavom svetu.

 

Umesto drveta, za gradnju pozorišta koristile bi se gotove metalne komponente koje bi, prema rečima autora projekta, novom Glob teatru pružile pankerski šmek ali i omogućile veliku mobilnost, piše Archdaily.

container-globe-02

Projekat Container Globe je ideja tima pod imenom Vail, kojeg čine Nicholas Leahy kao glavni arhitekta i Michael Ludvik kao građevinski inženjer. Leahy već ima iskustvo sa originalnim Glob teatrom na kom je kao deo tima radio tokom 80-ih godina prošlog veka.

container-globe-04

Prema predstavljenom projektu, najveći deo pozorišta bio bi izgrađen od transportnih kontejnera koji bi činili galeriju za gledaoce. Cela konstrukcija bila bi obmotana teškom industrijskom mrežom, koja bi pružala zaštitu od vetra i kiše, a ujedno bi pomogla i pri stvaranju mekšeg zvuka unutar pozorišta.

container-globe-05

Osim što bi se u novom Container Globe izvodile predstave, prostor bi bio na raspolaganju i za organizovanje svirki i izložbi.

container-globe-07

Planovi su da se prvi Container Globe izgradi u Detroitu, a ukoliko ideja uspešno prođe na Kickstarteru, pozorišta od transportnih kontejnera mogla bi da se prošire po čitavom svetu.

container-globe-03

container-globe-06

Presek i osnova

container-globe-10

container-globe-11

Pogledajte i video o replici Glob teatra:

Pogledajte i kako izgleda neboder od transportnih kontejnera.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *