Arhitektura

Najkreativnije četvrti u gradovima širom sveta

Metropolis Magazine objavio je listu gradskih četvrti koja su pametnim urbanističkim rešenjima dobili nov život.

Na listi gradova koji imaju najkreativnija naselja, pored Lisabona, Madrida i Meksiko sitija našli su se i gradovi poput Kejp Tauna i Turina koje karakteriše brz razvoj urbane strukture. Metropolis Magazine ističe da su takozvana kreativna četvrti često ugrožena zbog nagle popularizacije i mogu zadobiti potpuno suprotan karakter vremenom. Međutim, mnoga od njih ipak u najvećem broju ostaju mesta koja širokim masama omogućavaju javni pristup umetnosti.

Regenerisani delovi grada u Sao Paolu koji su ranije bili zahvaćeni kriminalom, danas izgledaju potpuno drugačije.

 

Različiti su tipovi umetnosti i sadržaji u gradovima sa Metropolis liste. Tako je lisabonska četvrt Avenidas Novas domaćin festivala dokumentarnog filmskog festivala DocLisboa, dok se u centru Sao Paola nalaze objekti poput neprofitnog umetničkog centra PIVO koji se bavi regeneracijom delova grada i objekata koje su ranije bili zahvaćeni uticajem kriminala, piše Archdaily.

Mnoga od kreativnih naselja sa Metropolis liste dom su značajnim delima arhitekture. Tako se u Daimyo, naselju grada Fukuoka, pored mnogobrojnih knjižara i koncertnih sala nalaze i Hotel Il Palazzo koji je projektovao čuveni Aldo Rossi, kao i stambeni objekti, koji su delo arhitektonskog studia OMA.

Na sajtu Metropolis Magazinea možete videti celokupnu top 10 listu najkreativnijih svetskih četvri.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *