Arhitektura

Ispod ovakvih stepenica biljke mogu slobodno da rastu

Pogledajte ovu ideju za ekološki, a ujedno i veoma zanimljiv, način uređenja dvorišta ili drugih zelenih javnih površina.

Ukoliko ne želite da buduće stepenište u dvorištu naruši postojeće zelenilo, ovo je sjajno rešenja. Naime, ovo stepenište je izdignuto iznad površine zemlje, pa samim tim i rastinja, a pošto je i perforirano ono omogućava neometan rast biljki. Zbog perforacije, stepenište izgleda lagano i kao da se stapa sa prirodom.

biljke-ispod-stepenista-01

Perforirano stepenište omogućava prodor svetlosti i kišnice tako da biljke mogu normalno da rastu.

 

Prilikom projektovanja kuće u brazilskom gradu Ubatuba, projektni studio SPBR Arquitetos vođen je primarnim ciljem da ona ima što manji uticaj na životnu sredinu, piše Contemporist.

Pošto je zaštita prirode postulat odgovornog projektovanja u 21. veku, mora se priznati da ovo rešenje na najbolji način odgovara takvim trendovima.

biljke-ispod-stepenista-02

Ceo projekat kuće je ekološki nastrojen, međutim, verovatno najinteresantniji detalj jesu stepenice koje se nalaze u dvorištu.

biljke-ispod-stepenista-03

Umesto da iskopaju zemljište i opterete ga betonom, arhitekte su stepenište osmislili kao perforiranu metalnu konstrukciju koja izgleda kao da lebdi. Terasa od koje stepenište polazi, dizajnirana je na isti način.

Kroz proreze na stepeništu svetlost i kiša dolaze do biljki i hrane ih.

biljke-ispod-stepenista-04

Može se, naravno, postaviti pitanje bezbednosti jer ovakvo stepenište nema ogradu niti je jasno naznačeno kako je ukrućeno, ali barem lepo izgleda.

Foto: Nelson Kon

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *