Arhitektura, Izdvojeno

Ovako će izgledati prvi evropski restoran pod vodom

Arhitektonski studio Snohetta predstavio je projekat podvodnog restorana koji će biti izgrađen na obali norveškog sela Baly.

U restoran idemo ne zato da bismo jeli već da bismo doživeli novo iskustvo. Renomirani norveški biro Snohetta je ovu tvrdnju shvatio veoma ozbiljno pa će se poseta ovom restoranu pamtiti zauvek!

Monolitna, betonska struktura u zoni ulaza biće na suvom ali će se zato u svom glavnom delu početi spuštati na dubinu od pet metara ispod površine vode. U ovom delu, gde je organizovana sala za ručavanje, prozori velikih dimenzija omogućiće potpuno spajanje s podvodnim svetom kroz fantastičan pogled na morsko dno.

Elegantni, lagani objekat nalik betonskoj školjci tokom vremena će postati veštački greben koji će privlačiti morski svet.

 – istakle su arhitekte iz biroa Snohetta.

Posetioci restorana započeće ovo neobično iskustvo u ulaznoj zoni gde je garderoba, i  koja je smeštena na samoj obali. Zatim prelaze na niži nivo, u kom će biti bar u kom će se služiti šampanjac, i ova zona predstavlja prelaz s obale u dubinu okeana. U samom podnožju, ispod nivoa vode, smešteni su dva velika stola za ručavanje i nekoliko manjih. Naravno, svaki sto ima pogled na neverovatno morsko okruženje.

Ne naručujte ribu

Prema rečima arhitekata, jedan deo restorana funkcionisaće van radnog vremena kao istraživački centar usmeren ka izučavanju podvodnog sveta, piše ArchDaily.

Naučnici iz norveških istraživačkih centara obučavaće ribe pomoću zvučnih signala, a pritom će i obavljati istraživanja o ponašanju životinjskih vrsta tokom različitih godišnjih doba. Takođe će se raditi i na optimizaciji uslova života na dnu mora, tako da ribe i školjke mogu neometano da obitavaju u neposrednom okruženju restorana.

Restoran je savršeno uklopljen u kamenitu obalu, a cilj je da i sam objekat tokom vremena postane veštački greben koji privlači podvodni svet.

Ne znamo koliko će koštati večera u ovom podvodnom restoranu, a imajući u vidu da je Norveška sama po sebi skupa, to sigurno neće biti jeftino iskustvo. Ne znamo da li će riba biti na meniju, ali nama bi bilo čudno da je ovde jedemo

Projekat kreće u realizaciju sledeće godine.

Rendering: MIR, Snohetta

Kada ste već tu, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *