Aktuelno

Ovako će izgledati spomenik Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu

Pobednički rad delo je vajara Mrđan Bajić i književnice Biljana Srbljanović.

Gledajte u budućnost i tamo ćemo se sastati vi i ja – ova misao Zorana Đinđića, premijera Srbije ubijenog u atentatu 2003, bila je ideja vodilja za spomenik u obliku strele, čiji su koautori vajar Mrđan Bajić i književnica Biljana Srbljanović. Njihov rad je osvojio prvu nagradu na međunarodnom konkursu za izradu idejnog rešenja obeležja Zoranu Đinđiću na budućem šetalištu – preuređenom Studentskom trgu, piše DAB.

Gledajte u budućnost i tamo ćemo se sastati vi i ja – ova misao Zorana Đinđića bila je ideja vodilja za spomenik u obliku strele.

 

U nadmetanju za najbolje rešenje za spomenik 40 učesnika borilo se od marta, kada je dvostepeni konkurs raspisan. Posle prve runde, završene krajem juna, žiri je odabrao šest radova i njihovim autorima raspodelio nagradni fond od 19.000 evra. Na čelu žirija bio je Boris Podreka, a članovi su slikari akademici Dušan Otašević i Vladimir Veličković, vajar Mirsad Begić i arhitekta Milutin Folić.

Prva nagrada: Spomenik u obliku strele

Nagrade

Petočlani žiri na čelu sa arhitektom Borisom Podrekom, jednoglasno je odlučio da Bajićev rad proglasi najboljim, druga nagrada pripala je timu AKVS arhitekture Anđeli Karabašević i Vladislavu Sudžumu. Treća nagrada nije dodeljena.

U ekipi koja je dobila prvu nagradu od 8.000 evra učestvovali su još Predrag Kešelj, Petar Sazdanović, Marina Andrić, Dobrivoje Milijanović i Vladimir Riznić. Drugoplasirani su dobili 5.000 evra, a otkupljeni radovi su dobili 1.500 rvra.

Otkupljeni su radovi tima Dušana Petrovića, tima ARCVS, tima Aleksandra Stanojlovića i Borislav Prodanović.

Druga nagrada

Zoran naspram Njegoša

Poziciju budućeg monumenta, u blizini zgrade gde je Đinđić živeo i fakulteta na kojem je studirao, odredio je austrijski arhitekta Boris Podreka, autor idejnog rešenja Studentskog trga, koji će sa Vasinom ulicom i Trgom republike biti pretvoren u pešačku zonu. Spomenik ubijenom premijeru biće postavljen naspram obeležja Njegošu. Popločavanjem od tamnog kamena spomenici će biti povezani, a na platou kod Filozofskog fakulteta naći će se pjaceta gde će pulsirati studentski život.

Spomen-obeležje Zoranu Đinđiću trebalo bi da bude otkriveno 12. marta sledeće godine, a skulptura će tada privremeno biti postavljena na Studentskom trgu do početka izgradnje garaže, kada će taj prostor biti zatvoren zbog radova.

Foto: DAB

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. Milica

  Ljudi moji, strela je OK, samo to treba da bude neka bas MOCNA strela, monumentalna, a ne ova tanka, mala, smesna.

 2. Milica Vasic

  Stela kao da je Zoran bio ratnik, donji deo polomljen , kao da je posrtno u hodu ,gvozdje kao da je krpljen a vrhunac kica je glas to je da se ulaguje vajar Aleksandru Vucicu ovo je nase kulturno dno i uvreda za Zoranovu porodicu
  Prof.M ilica vasic

 3. Milica Vasic

  Pa ja sam napisala koja strela ona nije bio ratnik, polomljena na pocetku , nije tacno, okovana gvozdjem nije on bio rob, njegov glas to lici na muzicku fontalu to je verovatno da se ulaguje vajar A. Vucicu . Nnedostojno Zorana i nije mi jasno da to porodica ne moze da spreci.

 4. Miroslav

  Stvarno sramota…pa u Prokuplju je podignut mnogo bolji spomenik…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *