Svetski projekti

Škola u Španiji koja je (skoro) nevidljiva

Gornji deo fasade škole savršeno reflektuje okolinu zahvaljujući aluminijumskim panelima koji imaju efekat ogledala.

Neobična škola smeštena je u opštini Villares de la Reina u španskoj pokrajini Salamanka. Zbog industrijalizacije regiona, opština je u protekloj deceniji doživela brojne promene, što je uslovilo i menjanje okolnog pejzaža. Novonastala situacija navela je dizajnerski tim biroa ABLM arquitectos da svojim dizajnom ove moderne lokalne škole pruže inovativan odgovor na postavljeni izazov. Kako navode u saopštenju, arhitekte Arturo Herrero i Laura Arribas, škola je osmišljena tako da omogući deci apsolutnu slobodu u smislu kretanja i kreativnosti. Međutim, jedan drugi element krade pažnju posmatrača.

Aluminijumski paneli reflektuju nebo i okolne krošnje drveća pa se fasada stapa s okolinom što je čini (skoro) nevidljivom.

Gornji deo fasade škole savršeno reflektuje okolinu zahvaljujući StacbondR kompozitnim aluminijumskim panelima koji imaju efekat ogledala. Ova površine reflektuju nebo i okolne krošnje drveća pa se fasada stapa s okolinom što je čini (skoro) nevidljivom. Ostatak fasade obložen je keramičkim pločama u jarkim, razigranim nijansama iza kojih stoji brend slavnog dizajnera Tonija Cumella. Ploče su obojene u sedam boja koje simbolizuju jedinstvenost i nezavisnost svakog deteta.

Ukupna površina škole zauzima preko 2.000 kvadrata.

Enterijer škole

Osnove

Foto:  Imagen Subliminal

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *