Fasada u obliku brda koja su poslužila kao pozadina za drveće; Foto: CreatAR Images
Svetski projekti

Vuhan je opet u centru pažnje ali sada zbog dobre arhitekture

U obnovi knjižare u kineskom gradu, za kojeg se veruje da je mesto odakle je krenula pandemija Covid19, ključnu ulogu su odigrali prodori geometrijskih tela i igra svetlosti.

Arhitektonski studio Wutopia Lab potpisuje projekat obnove knjižare Hubei za strane jezike, čiji je dizajn inspirisan planinskim vencima. Trouglasti segmenti fasade koji imitiraju planine, nijansirani su u spektru plave boje, a tokom noći zajedno sa rasvetom stvaraju poseban efekat.

Objekat knjižare datira iz 1980. godine, a vremenom je bio izložen nizu segmentnih izmena kako bi se dodavali novi sadržaji, što je rezultovalo zbunjujućim odnosom između enterijera i veze sa ulicom. Pogledajte kako je to dovedeno u arhitektonski red.

Foto: CreatAR Images

Pomoću perforiranih aluminijumskih panela stvoren je utisak brda koja deluju kao pozadina za drveće na ulici.

Prvi korak arhitekata bilo je da se ogoli objekat do njegove prvobitne betonske strukture koja je potom poslužila kao prazno platno za enterijerske zahvate po meri jedne kuće kulture. Poseban potez napravljen je u nivou partera gde je oformljeno novo zastakljeno prizemlje koje ima funkciju privlačenja prolaznika i pravljenje bolje veze s ulicom.

„Za početak smo uklonili sva nebezbedna proširenja, a zatim smo svaki dodatak iz različitih perioda povezali u jedinstvenu celinu. Naš tim je odlučio da pomoću perforiranih aluminijumskih panela stvore utisak brda koja deluju kao pozadina za drveće na ulici i simbolišu novi život knjižare.“, rekle su arhitekte.

Sada se u ovom šestospratnom objektu, koji je prvobitno imao mešovitu namenu, nalazi prostor knjižare u samom središtu, dok su okolo organizovani mešoviti programski umetnički sadržaji, kao i restorani i kafei.

Foto: CreatAR Images

Svetlosna piramida

S obzirom na to da je fasada izvedena od delimično transparentnih aluminijumskih panela i ne dozvoljava prodor svetlosti, arhitekte su smislile zanimljivo rešenje. Naime, kroz čitav središnji deo objekta prolazi staklena insertacija u formi obrnute četvorostrane piramide koja obezbeđuje prodor svetlosti u unutrašnjost. Njen vrh probija i plafon podruma kako bi se i u ovoj zoni obezbedila prirodna svetlost.

Kroz objekta prolazi staklena insertacija u formi obrnute četvorostrane piramide koja obezbeđuje prodor svetlosti u unutrašnjost.

Na svakom nivou „svetlosni konus“, zajedno sa pokretnim stepenicama, zauzima centralnu zonu, oko koje se organizuju sadržaji. Najviši deo konusa postaje ravna zastakljena krovna površina po kojoj se može hodati i uživati u prekrasnom pogledu na grad. Na ovom nivou nalazi se i krovni vrt, kao i biblioteka sa drevnim knjigama i sala za sastanke, piše Dezeen.

Foto: CreatAR Images

Prodor svetlosti sa plafona obezbeđuje meko svetlo i veoma prijatnu atmosferu za čitanje i boravak u objektu što znači da su arhitekte uspele da realizuju ideju na pravi način.

Foto: CreatAR Images

Tamne sjajne površine i zelenilo

U enterijeru viših spratova korišćene su tamne sjajne površine koje su u kontrastu sa jarko belim završnim površinskim obradama u podrumu, kao i sa mestimično postavljenim zelenim zidovima.

„Počev od krova pa sve do podruma imamo površine pod zelenilom različitih dimenzija na svakom spratu. One prolaze kroz objekat kao zelena linija koja predstavlja eho sjajne svetlosne piramide.“, istakle su arhitekte.

Foto: CreatAR Images
Foto: CreatAR Images
Foto: CreatAR Images
Karakteristična osnova

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *