Odmaralište „Rock Cabins“ u Mađarskoj; Foto: Hello Wood
Svetski projekti

Bungalovi kod Balatona u obliku kamenih gromada stopljeni s topografijom

Ansambl od šest poligonalnih prefabrikovanih kabina od 25 kvadrata u obliku stena nudi luksuzno iskustvo boravka u prirodi.

Za svoju najnoviju kreaciju, budimpeštanska arhitektonska firma Hello Wood dizajnirala je i izgradila odmaralište „Rock Cabins“ kod mađarskog Kapolča, u blizni jezera Balaton.

Skrivena u šumarku, konačna kompozicija se oblikuje kao ansambl od šest poligonalnih bungalova, od kojih svaka nudi udobno i spokojno mesto za dvoje ljudi.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Konačna kompozicija se oblikuje kao ansambl od šest poligonalnih kabina; Foto: HelloWood

Veza između veštačkog i prirodnog

Na prvi pogled, ove kabine deluju daleko od običnih kuća. Njihova futuristička silueta nalik kamenoj gromadi odražava predstavu o vekovnom naselju.

Inspirisane oblikom stena, bungalovi se neprimetno stapaju sa amorfnom topografijom, stvarajući vezu između veštačkog i prirodnog.

Kabine se neprimetno stapaju sa amorfnom topografijom; Foto: Hello Wood

Otvori su svedeni na minimum da ne bi prekinuli konačnu homogenu formu.

Njihov monolitan karakter je naglašen upotrebom nepravilnih ravni, oštrih vrhova i tamno sivih drvenih panela, dok su otvori svedeni na minimum da ne bi prekinuli konačnu homogenu formu.

U saradnji sa firmom Tree Houses, Hello Wood su izgradili šest koliba u mađarskom mestašcetu na 10 kilometra od Balatona dajući novi dah ovom regionu i van letnje sezone.

Otvori su svedeni na minimum da ne bi prekinuli konačnu homogenu formu; Foto: Hello Wood

Akcenat na minimalizmu i održivosti

Kroz ovaj projekat, arhitekte imaju za cilj da stvore turističku atrakciju u svim godišnjim dobima, otvore radna mesta za lokalno stanovništvo i na taj način podstaknu lokalnu ekonomiju.

Za oživljavanje regiona, arhitekte su uzele u obzir prirodne vrednosti okolnih sela i dale naglasak na minimalistički i održiv način života.

Kabine organski prate okruženje, istovremeno održavajući kompleksna arhitektonska rešenja; Foto: Hello Wood

Drvena obloga prirodno stari, stapajući se u zelenu pozadinu.

Svojim čistim oblikom nalik bloku, kabine organski prate okruženje, istovremeno održavajući kompleksna arhitektonska rešenja. Drvena obloga prirodno stari, stapajući se u zelenu pozadinu.

„Tokom godina jako smo zavoleli područje u kojem smo održavali kampove. Međutim, bilo je jasno da su, kada su letnji festivali završeni, Čoromfolde i okolna sela bili napušteni veći deo godine. Od sada ćemo moći da obezbedimo posao meštanima ne samo na gradilištu, već i kroz operativne zadatke tokom cele godine” – kaže za DesignBoom Andraš Husar, suosnivač i izvršni direktor Hello Wooda.

Svaka kabina zauzima oko 25 kvadratnih metara; Foto: Hello Wood

Spa iskustvo u 25 kvadrata

Organska siva školjka dolazi u suprotnosti sa zlatno smeđom bojom terase, a enterijer se otkriva kao unutrašnjost napukle geode.

Zauzimajući oko 25 kvadratnih metara, svaki bungalov sadrži dnevni boravak sa krevetom, kuhinjskim nameštajem, ugradnim ormarom i trpezarijskim stolom, kupatilo sa duplim tušem i panoramsku infracrvenu saunu.

Da bi se stvorilo i pravo spa iskustvo, velika hidromasažna kada je ugrađena u prostranu, natkrivenu terasu, odvojenu samo staklenim prozorom od saune sa direktnim pristupom tušu.

Skladan enterijer bungalova; Foto: Tamas Bujnovszky/Hello Wood

Posetioci mogu uživati u panoramskom pogledu sa terase, hidromasažne kade, saune sa staklenim zidovima ili čak iz kreveta.

Da bi se dodatno osigurala privatnost i bezbrižno iskustvo boravka, kabine su razbacane po parceli okrenute jedna od druge.

Svaka gleda na okolna polja i valovita brda, a posetioci mogu uživati u panoramskom pogledu sa terase, hidromasažne kade, saune sa staklenim zidovima ili čak iz kreveta.

Posetioci mogu uživati i u panoramskom pogledu sa terase; Foto: Hello Wood

Prednost prefabrikacije

Prema rečima arhitekata, u fazi izgradnje, glavna namera je bila da se prefabrikuje što više elemenata, minimalizujući tako radove na licu mesta.

Poligonalni oblik je zahtevao inovativna rešenja kako bi se osiguralo da se nepravilne strane precizno uklapaju. I krov i zidovi su napravljeni od potpuno istog materijala, stvarajući kompaktan ukupni efekat.

Zahvaljujući svojoj oblogi, konstrukcija se može zagrevati i hladiti uz minimalnu potrošnju energije. Stambeni prostor je uzdignut od zemlje; ispod ovog prostora nalaze se tehnički sistemi, dok je krov konstruisan da balansira unutrašnje temperature.

Foto-galerija

Foto: Hello Wood
Foto: Hello Wood
Odmaralište
Odmaralište "Rock Cabins" u Mađarskoj; Foto: Hello Wood
Foto: Hello Wood
Foto: Hello Wood
Foto: Hello Wood
Foto: Hello Wood
Foto: Hello Wood
Foto: Hello Wood
Foto: Hello Wood
Foto: Hello Wood
Foto: Hello Wood
Foto: Hello Wood
Skladan enterijer bungalova; Foto: Tamas Bujnovszky/Hello Wood
Skladan enterijer bungalova; Foto: Tamas Bujnovszky/Hello Wood
Foto: Hello Wood
Foto: Hello Wood
Foto: Hello Wood
Foto: Hello Wood
Foto: Hello Wood
Foto: Hello Wood

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *