Da, tu je kabina samo što je dobro kamuflirana; Foto: Adrià Go
Građevinarstvo

Kabina od materijala pronađenih u krugu od 1km

Objekat od svega 12 kvadrata predstavlja odgovor na česte potrebe samoizolacije usled trenutne pandemije.

Kabina Voxel razvijena je u okviru programa Instituta za naprednu arhitekturu IAAC u Barseloni u cilju promovisanja praktičnog pristupa ekološkom arhitektonskom dizajnu.

Objekat veličine 12 kvadrata predstavlja odgovor na česte potrebe samoizolacije usled trenutne pandemije. Ova neobična vikendica smeštena je u blizini kampusa, u prirodnom parku Collserola u koji se potpuno utopila… možda baš zato što je napravljena od materijala iz okoline.

Naime, tim studenata i istraživača sa Instituta osmislili su i samostalno izgradili vikendicu za samoizolaciju koristeći se samo drvetom sakupljenim na udaljenosti od jednog kilometra od predmetne lokacije.

Vikendica je izgrađena od drveta sakupljenog na udaljenosti od jednog kilometra od predmetne lokacije.

Voxel je napravljen od poprečno lameliranog drveta, korišćenjem lokalnog bora koji je prošao kroz proces mlevenja, sušenja a zatim i presovanja i čitav postupak se vršio u radionicama lokalnog kampusa.

Strukturalni LCT paneli, nastali su spajanjem tankih drvenih ploča. Paneli su sastavljani tako da formiraju kvadrat dimenzija 3,6 sa 3,6 metara, korišćenjem zglobnih veza bez metalnih vijaka kako bi se u što većoj meri smanjila emisija ugljenika, piše Dezeen.

Izolacija od plute

Dobijena konstrukcija je zatim obavijena slojem izolacije od plute, koja je potom obložena tankim letvicama dobijenim seckanjem LCT panela. Neki od panela su korišćeni samostalno kako bi se kreirali elementi u koje su instalirani sanitarni uređaji poput rezervoara za vodu i spoljašnji tuš.

Osnova objekta

Voxel je napravljen od poprečno lameliranog drveta, korišćenjem lokalnog bora.

Drvo je u završnoj obradi ugljenisano japanskom tehnikom shou sugi ban, koja obezbeđuje prirodnu zaštitu od vremenskih uslova.

U naizgled malih 12 kvadrata uspelo je da stane sve što se najbolje može dočarati iz preseka kabine.

 

Presek kroz objekat

Enterijer u drvetu

Poprečno lamelirano drvo je u potpunosti izloženo u unutrašnjosti objekta, s tim što je bez primene japanske tehnike ono u enterijeru svetlo.

Multifunkcionalan nameštaj

Isti materijal je korišćen i za izradu celokupnog nameštaja, što uključuje i krevet na izdignutoj platformi i dugački konzolni sto, koji takođe služi i kao pomoćni krevet.

Samostalni sistem na biogas obrađuje otpad iz toaleta kako bi se dobila energija za kuvanje i grejanje.

Osim osnovnih životnih prostora, kabina Voxel takođe sadrži i toalet i čajnu kuhinju. Samostalni sistem na biogas obrađuje otpad iz toaleta kako bi se dobila energija za kuvanje i grejanje. Ovom sistemu potpomažu i tri solarna panela na krovu, a energija dobijena na ovaj način koristi se za rasvetu i potrebne pomoćne uređaje koje bi koristio korisnik kabine za samoizolaciju.

Rad pod ograničenim uslovima kretanja

„Projekat istražuje ekološku transformaciju drveta kao strukturnog, toplotnog i konstruktivnog materijala iz održivog upravljanja šumama. U procesu koji je podrazumevao opsesivnu posvećenost lokalitetu i razumevanje materijalnih tokova arhitekture, praćen je svaki ugrađeni drveni element.“, objasnio je tim.

Kabina Voxel realizovana je u okviru master studija MAEBB 2019/2020, što je podrazumevalo rad pod ograničenim uslovima kretanja i rada tokom trajanja celog projekta, odnosno u periodu od pet meseci.

Kabina zanimljivo izgleda i kada padne mrak.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *