Izlivanje ploče na maketi; Foto: OUROBOROS ARQ
Izdvojeno, Izvođenje

Kako se gradi kuća? Saznajte preko maketa u razmeri 1:10

Arhitekta Frank Perez pravi makete na identičan način kako se grade i kuće, koristeći iste materijale i metode građenja.

Svi vole makete, ali ne vole baš svi da ih izrađuju. Nekima makete vraćaju sećanja na osnovnu školu i na prste zalepljene lepkom a često i na puno nerviranja. Za druge, izrada maketa je hobi i zabava… a može da preraste i u ozbiljan biznis.

Tako je i sa Frankom Perezom koji je osnovao YouTube kanal OUROBOROS ARQ koji sada ima skoro 2 miliona pretplatnika i video-priloge koji su pregledani preko 50 miliona puta. Razlog ovako dobre posete je što Frank dokumentuje kako se grade kuće putem minijaturnih maketa.

Kako se prave temelji:

Kopanje rupa za temelje, savijanje armature, izlivanje betona a tu je čak i slaganje malih keramičkih pločica.

Kolumbijski arhitekta Frank Perez pravi makete na identičan način kako se one kuće grade u punoj veličini, koristeći iste materijale i metode građenja – samo u manjem obimu. To uključuje kopanje rupa za temelje, savijanje armature, izlivanje betona pa čak i slaganje malih keramičkih pločica. Vodoinstalacije? Tu su? Električne instalacije? Ni one nisu izostavljene!

Pravljenje stubova:

Dug proces

Postupak izrade kompletne makete traje između 2 i 3 meseca. „Pokušavam da ispratim sve korake u građevinarstvu, ali su neki aspekti često veoma složeni i dugotrajni, a ponekad je nemoguće pronaći određene materijale. Međutim, većinu delova, materijala i alata proizvodim u svojoj radionici, a najčešće radim u razmeri 1:10.”, kaže Perez za portal ArchDaily.

Zidanje i malterisanje:

Dobro za učenje

Ove makete su više nego verodostojne i zaista mogu poslužiti za učenje jer je svaka faza izgradnje detaljno prikazana. Od zidanja zidova, pravljenje oplate, krovne konstrukcije, pa čak i postavljanja toplotne izolacije, ovaj YouTube kanal pokriva širok spektar građevinskih radova.

Kolika ruka! Foto: OUROBOROS ARQ

A da li se osnovu video-priloga može napraviti kuća? Bolje je da prvo pozovete arhitektu i građevinskog inženjera…

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *