BIG, SEArch+ i ICON će sa NASA graditi objekte na Mesecu
Građevinarstvo

Najambiciozniji građevinski projekat u istoriji čovečanstva

Arhitektonski biro BIG i građevinska kompanija ICON objavili su saradnju sa NASA na projektu koji ima za cilj razvoj robotizovanih sistema za gradnju objekata na najbližem nebeskom telu.

Danskoj arhitektonskoj firmi BIG i SEArch+ (Space Exploration Architecture) je zajedno sa kompanijom ICON, odobren projekat koji finansira NASA u cilju razvijanja sistema 3D štampe pomoću sirovina koje se nalaze na površini Meseca.

Problematikom gradnje na Mesecu mnogi su se do sada bavili, međutim projekat Olympus ima za cilj pravljenje konstrukcije koja će se prilagoditi prostornim uslovima Meseca.

„Sa ICON-om uvodimo nove granice – po pitanju materijala, tehnologije i ekologije. Da bi se objasnila snaga arhitekture mi u danskoj koristimo reč ‘formgiving‘, što bukvalno znači oblikovanje forme nečega što još ne postoji. Ovo postaje fundamentalno jasno kada krenemo dalje od Zemlje i počnemo da zamišljamo kako ćemo graditi i živeti na potpuno novim planetama.“, objasnio je Bjarke Ingels.

Kada sledeći put pomislite da je nešto nemoguće izvesti na gradilištu, setite se ovog projekta.

3D štampanje autohtonim materijalima je održivo i svestrano rešenje za izgradnju kako na Zemlji tako i u svemiru.

„Istražili smo različite oblike objekata idealne ne samo za atmosferski pritisak na Mesecu, već i po pitanju zaštite od kosmičkog i sunčevog zračenja.“, dodao je Bjarke Ingels.

Tim je istakao da je dodatna pogodnost korišćenja 3D štampe u kombinaciji sa lokalnim materijalima na Mesecu održivost i smanjenje otpada na novoj teritoriji. Kada bude bio u dovoljno razvijenoj fazi, projekat Olympus će moći da ponudi održiviji primer gradnje i za objekte na Zemlji, piše Dezeen.

„3D štampanje autohtonim materijalima je održivo i svestrano rešenje za izgradnju koja će se pokazati veoma bitnom za našu budućnost kako na Zemlji tako i u svemiru.“, dodali su iz SEArch+.

Najambiciozniji građevinski projekat

Projekat Olympus deo je kompleksnog istraživanja o životu na Mesecu koje sprovodi NASA, a što uključuje i program Artemis kojim je planirano novo sletanje na Mesec 2024. godine sa astronautima koji će biti žena i muškarac. Nešto ranije ove godine NASA je imenovala Blue Origin (Jeff Bezos), SpaceX (Elon Musk) i Dynetics iz Alabame za razvoj nove letelice koja će sleteti na ovo nebesko telo.

„Izgradnja prvog doma za čovečanstvo na Mesecu biće najambiciozniji građevinski projekat u istoriji čovečanstva i pomeriće svet nauke, inženjeringa, tehnologije i arhitekture doslovno na nove visine.“, rekao je suosnivač ICON-a, Jason Ballard.

Kada sledeći put pomislite da je nešto nemoguće izvesti na gradilištu, setite se ovog projekta.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *