Kuća je odštampana za tri nedelje; Kamp C & Jasmien Smets
Građevinarstvo

Najveći 3D štampač u Evropi izgradio prvu dvoetažnu kuću

Ova kuća u Belgiji završena je za samo za tri nedelje, a izgradnja bi se, daljom razradom i optimizacijom procesa, mogla skratiti na svega dva dana.

Za samo nekoliko godina, proces 3D štampe je od izrade naivnih objekata nalik barakama stigao do gradnje celih blokova kuća. Međutim, vest o najnovijem podvigu ove tehnologije stiže nam iz Antverpa, odnosno iz Kampa C u kojem je nedavno urađen prototip 3D štampane kuće na sprat pomoću, kako oni kažu, najvećeg 3D štampača u Evropi. Belgijski poduhvat je vredan pažnje jer može da utre put u građevinarstvu u ovom delu sveta.

Unutar štampane kuće; Foto: Kamp C & Jasmien Smets

Oplata je postala nepotrebna, a ostvarena je ušteda od 60% na materijalu, vremenu i budžetu.

Kuća površine 90 kvadratnih metara je prva 3D štampana kuća na dve etaže u Evropi. Izgrađena je pomoću COBOD BOD2 – štampača veličine 10 x 10 metara, a korišćena je specijalna betonska smesa koja se dodavala sloj po sloj. Ljudska snaga korišćena je samo za završne radove, poput postavljanja krova i prozora.

Ovaj projekat u Belgiji završen je za samo za tri nedelje, a iz Kampa C tvrde da bi se izgradnja, daljom razradom i optimizacijom procesa, mogla skratiti na svega dva dana.

„Čvrstoća na pritisak ovog materijala je tri puta veća nego kod klasične građevinske opeke,“ objašnjava menadžer projekta Marijke Aerts za NewAtlas, što i ne čudi jer korišćen beton… doduše sa specijalnim dodacima.

„Usled korišćenja vlakana u betonu, količina mrežaste armature svedena je na minimum. Zahvaljujući korišćenju tehnologije štampe, oplata je postala nepotrebna, a ostvarena je ušteda od 60% na materijalu, vremenu i budžetu.

Kuhinja u odštampanoj kući; Foto: Kamp C & Jasmien Smets

Tipična belgijska kuća

Enterijer odštampane kuće sličnih je dimenzija i izgleda kao tipična belgijska kuća, međutim u njoj se neće živeti već će se ona koristiti za istraživanje mogućnosti 3D štampe u arhitekturi. Ona se sastoji od ulaznog hola, dve konferencijske sale i kuhinje.

Kuća je opremljena i održivim i energetski efikasnim rešenjima poput podnog grejanja, solarnih panela i toplotne pumpe. Zeleni krov je planiran za budućnost… a budućnost će verovatno izgledati upravo ovako.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *