Oponašanje predela centralni je oblikovni motiv
Izdvojeno, Konkursi

Lebdeći spektakl – Ovako će izgledati novi Hotel Grabovac na Plitvičkim jezerima

Kako graditi atraktivno u prirodnom okruženju? Novi hotel nadomak nacionalnog parka, galantan je spoj prirode, arhitekture i tehnologije od koje zastaje dah.

Na javnom konkursu za idejno arhitektonskog rešenja Hotela Grabovac, nadomak Plitvičkih jezera, prvu nagradu osvojio je riječki studio ZDL Arhitekti. U kombinaciji pitome i agresivne intervencije, hrvatske arhitekte smislile su hotel prepoznatljive arhitekture. Pored svog spektakularnog izgleda, hotel poseduje i niz sofisticiranih inženjerskih rešenja.

Ambijenti su atraktivni, ali prožeti dozom mira, prirode i uravnoteženosti.

Ukraden iz pejzaža

Hotel je namenjen korisnicima koji su u potrazi za avanturom i aktivnim odmorom. Arhitekte su primetile da na Plitvicama nedostaju spektakl, autentičnost i atraktivnost. Upravo iz tog razloga, prostorno i programsko rešenje hotela usmereno je buđenju čula, stvaranju novih doživljaja i sećanja. Ambijenti su atraktivni, ali prožeti dozom mira, prirode i uravnoteženosti.

Oponašanje predela centralni je oblikovni motiv. „Inspirisan lokalnom topografijom i lokalnim biljnim vrstama, postavljen je koncept novog hotela u kojem se težilo projektovanju objekata koji ostvaruju pozitivnu interakciju oblikovanja i okoline… Savremenim oblikovanjem ostvaren je sklad prirodnog okruženja i objekta koji pruža korisnicima mogućnosti aktivnog odmora u prirodi, sa dodatnim sadržajima za potpuni porodični odmor“ – navode autori.

Osnova 3. sprata
Savremenim oblikovanjem ostvaren je sklad prirodnog okruženja i objekta

Prizemlje „obučeno“ u okolni teren, a nad njime „lebdi“ pokrenuti trospratni blok sa smeštajnim kapacitetima.

Hotel čine dve nezavisne, međusobno povezane celine. Prizemlje objekta, sa garažom i zajedničkim sadržajima, je „obučeno“ u okolni teren. Nad njime „lebdi“ pokrenuti trospratni blok smeštajnih kapaciteta, koji se lomi, teče i dominira u odnosu na brežuljkasti okolinu. Kako se ovaj brod konstruktivno oslanja i da li će egzibicija opravdati investiciju – otvoreno je pitanje.

Hotel čine dve nezavisne, međusobno povezane celine.

Tehnologija, priroda, održivost

Hotel Grabovac nije samo objekat atraktivne arhitekture, već i zgrada napredne inženjerije. Primenjene su tehnike projektovanja i građenja koje doprinose većoj energetskoj efikasnosti, ali i većem stepenu kontrole prirodnih uticaja.

Na primer, zahvaljujući karakterističnom oblikovanju smeštajnog bloka, značajno su smanjeni udari vetra, agresivni upadi sunca, te je omogućeno prirodno provetravanje soba. S druge strane, blok smeštajnih jedinica pruža se u pravcu sever-jug, što znači da su sve jedinice direktno osunčane.

Zajednički i servisni sadržaji ukopani su i pokriveni zelenim krovom. Sa zelenog krova kišnica se skuplja i koristi kao tehnička voda. Zemlja i zelenilo služe kao termički sloj, ali ujedno štite zgradu od UV zračenja, mraza i pregrejavanja. Težilo se uštedi energije za grejanje i klimatizaciju.

Dijagram energetske efikasnosti Hotela Grabovac

Enterijer od prirodnih materijala

Pored hrabrih arhitektonskih poteza, puna pažnja posvećena je karakterističnim ambijentima, njihovom dizajnu, te iskustvu korisnika u prostoru. Enterijer je po meri čoveka, ali su oblici jednopotezni i snažni. Od materijala preovlađuju kamen, drvo, bež, sivi tonovi i zelenilo. Tu su još nežne i rustične tkanine, te savremeni komadi nameštaja u bauhaus stilu.

Od materijala preovlađuju kamen, drvo, bež, sivi tonovi i zelenilo.

Preovlađuje kamen, drvo, zelenilo, kao i i rustične tkanine, te savremeni komadi nameštaja u bauhaus stilu.

Od zajedničkih sadržaja, korisnicima su na raspolaganju centralno dvorište, recepcija, restoran i wellness centar, kao i lobi prostori koji se nižu vertikalno uz stepeništa (na spratu ih ima po 3). Centralno dvorište sa pejzažnim uređenjem podeljeno je na 5 namenskih celina, od kojih je svaka povezana sa odgovarajućim unutrašnjim prostorom hotela. U sistemu otvorenog plana, zajednički prostori nižu se oko centralnog dvorišta, koje ima ulogu težišta okupljanja i orijentacije.

Smeštajne jedinice razvrstane su u tri kategorije: standard, superior i apartman. Enterijere soba arhitekte su rešili kao do detalja i priložile bogate ilustracije materijala, opreme i obrade. Sobe su smišljene kao mono-prostor i opremljene su po standardu hotela sa 4*.

Kupatilo i smeštaj povezani su transparentno, pomoću staklene pregrade i zavese. Radi se o otvorenom konceptu privatnosti – maloj egzibiciji i ekstravaganciji. No, kako se porodica sa malom decom organizuje u ovom prostoru je malo upitno.

Oprema karakteristične sobe

Regionalni centar aktivnog odmora

Arhitektura turizma u Hrvatskoj doživela je zlatno doba svog savremenog razvoja. Kroz sistem javnih arhitektonskih konkursa investitori dolaze do prostornih rešenja od kojih zastaje dah. Gradi se atraktivno, tehnološki napredno, a ekološki održivo.

Hotel Grabovac namenjen je ljubiteljima prirode i tradicije, ali i ljubiteljima dobre arhitekture. Bez sumnje, novi centar aktivnog odmora na Plitvičkim jezerima privlačiće turiste iz cele regije, Evrope i sveta. Arhitektura prodaje uslugu.

Fotogalerija

Oponašanje predela centralni je oblikovni motiv
Oponašanje predela centralni je oblikovni motiv

Faktografija:

  • projekat: Hotel Grabovac
  • autori: ZDL
  • autorski tim: Siniša Zdjelar, Antonija Plavotić, Zora Pajčin, Jovana Krstić, Miljan Salata i Petra Komadinić
  • mesto: Plitvička jezera (Hrvatska)
  • površina: 13.275 m2
  • godina: 2020.
Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *