Iako je stan izveden u potpuno belom nameštaju, enterijer ne izgleda hladno zato što ga utopljavaju koloritni detalji čije boje dolaze do izražaja zahvaljujući velikoj količini svetlosti.

Arhitektonski biro Atelier Data dobio je zanimljiv zadatak da potkrovlje zgrade iz tridesetih godina prošlog veka u strogom centru Lisabona potpuno renovira ali tako da se u enterijeru reflektuje gradski duh portugalske prestonice. Njihova odluka bila je da se, uz zadržavanje originalnih elemenata poput tavanica ili podova koji enterijeru pružaju duh minulih vremena, prostor obogati detaljima bogatog kolorita koji je oživljen velikom količinom svetlosti koja dolazi sa krovnih prozora.

Pogled s terase na dnevnu zonu; Foto: Richard John Seymour
Dnevni boravak… bez televizora; Foto: Richard John Seymour

Krovni prozori postavljeni u nizu čine da prostor deluje lagano i prozračno.

Crvene stolice, koloritne umetničke slike, šareni detalji, golubije plava sofa i fotelje čine da enterijer ovog stana od 180 kvadrata izgleda živahno ali je zapravo kompletan ugradni nameštaj potpuno beo i sveden. Bogatstvo kolorita u detaljima ulazi u prvi plan i zato što je stan ima puno svetla što je postignuto ne samo bočnim prozorima već i krovnim prozorima na spratu. Izbor je pao na VELUX krovne prozore koji su postavljeni u nizu i čine da prostor deluje lagano i prozračno.

Potkrovlje okupano svetlom zahvaljujući VELUX krovnim prozorima; Foto: Richard John Seymour

Kontrast belini

Jednostavnost ali i živahnost enterijera ovog stana može se primetiti u svakoj prostoriji. Kombinovanje različitog nameštaja sa naglašenim gredicama na plafonu čini dnevnu zonu, trpezariju s kuhinjom odlikuje velika polica duž čitavog zida koja je postavljena pored antracit sivog stola, a u spavaćem bloku je svaka kosina iskorišćena belim nameštajem po meri koji je vizuelno razbijen bogatom kolekcijom grafika na zidovima.

Jednostavna ali efektna bela kuhinja; Foto: Richard John Seymour
Trpezarijski deo kao kontra beloj kuhinji; Foto: Richard John Seymour

Posebno je interesantno i belo stepenište koje ne samo da je u donjem delu izvedeno bez ograde već je i ispod stepenišnog kraka organizovan prostor za odlaganje.

Svedeno belo stepenište; Foto: Richard John Seymour

Kako bi se svaki kvadrat iskoristio, ispod gazišta je organizovan prostor za odlaganje.

Ispod gazišta je prostor za odlaganje; Foto: Richard John Seymour
I stepenišni prostor ima puno svetlosti… Foto: Richard John Seymour

Grafičke podloge

Osnova
Osnova
Presek
Presek
Aksonometrija
Aksonometrija

Foto naslovna: Richard John Seymour

Kad ste već ovde…