Nameštaj i oprema

Vodena klupa koja skuplja i skladišti kišnicu

Klupe su modularne i prilagodljive s kapacitetom rezervoara do 1.800 litara vode.

Mumbai se suočava sa sve većim pritiscima na sopstvene vodne resurse – četiri meseca monsuni donose silovite pljuskove i poplave, a onda se ostatak godine voda treba neprestano crpiti iz drugih udaljenijih izvora, piše Znanost.

Premda je teško osigurati zalihe vode u uslovima kada je ionako manjka, razlike u pristupu vodi itekako su vidljive u gradskim parkovima prepunima zelenila koji se umnogome razlikuju od prašnjavih i neplodnih mesta u siromašnim četvrtima grada. Leži li možda rešenje ovog problema u Vodenoj klupi?

water-bench-2

Klupa koja skuplja i skladišti kišnicu najnoviji je proizvod urbanog dizajna koji kombinira dve praktične funkcije, pružajući ne samo mesto za sedenje na javnim mestima, već i skuplja i skladišti kišnicu. Vodena klupa koristi brazde na površini kako bi usmeravala vodu prema malim usecima koji izgledaju kao tapacirana dugmad, a iz kojih voda potom odlazi u rezervoare koji se nalaze unutar same klupe.

water-bench-1

Površina na klupi, dakako, uvek ostaje suva tako da ljudi slobodno mogu sesti na nju bez straha da će se smočiti. Klupe su modularne i prilagodljive s kapacitetom vodenih rezervoara u tri veličine – od 500, 1.000 i 1.800 litara. Rezervoari vode za veće modele nalaze se ispod zemlje, dok se manji rezervoari nalaze instalirani unutar same klupe.

Vodena klupa delom je izrađena od recikliranog polietilena, a dizajnirana je tako da i sama klupa i podzemni rezervoari mogu biti izrađeni iz istog kalupa. Klupu su dizajnirali u arhitektonskom studiju MARS po uzoru na poznati Chesterfield kauč, a nekoliko je prototipova trenutno postavljeno u Mumbaiju u Indiji. Više informacija o samom korištenju iste moguće je pogledati u promotivnom video-snimku.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *