Tepih na podnom grejanju ima dekorativnu ulogu i na efikasnost grejanja utiče u promilima. Foto: Gradnja.rs
Nameštaj i oprema

Podno grejanje i tepih: Da ili ne?

Česta je nedoumica da li se tepih sme staviti na podno grejanje i da li će on smanjiti efikasnost ovog grejnog tela? Evo odgovora!  

Da bismo pronašli odgovore na ova pitanja, konsultovali smo sa stručnjacima, odnosno za početak sa Marijanom Borović savetnicom prodaje iz kompanije Tarkett. Kako kaže Borović, tepisi ne utiču na efikasnost podnog grejanja. “I ako utiče, to se meri u promilima”, rekla na naša sagovornica.

Na toplotnu provodljivost može da utiče debljina i gustina tepiha, odnosno što je tepih deblji i gušći to je veći “izolator”. Na primer, shaggy tepisi imaju veliku debljinu ali nisu jako gusti. Tepih velike gustine i velike debljine (zbog više materijala) veći je izolator. Ipak, bez obzira na gustinu, svaki tepih pogodan je za podno grejanje, kaže naša sagovornica.

Efikasnost podnog grejanja s tepisima se neznatno smanjuje. Foto: Gradnja.rs

Svi tepisi su pogodni za podno grejanje, tako da podno grejanje nije faktor pri odabiru.

Naravno, postoji nekoliko pravila kojih bi se trebalo pridržavati ako želite da stavite tepih preko poda koji je grejno telo. Kao prvo, tepih se u postavlja isključivo kao dekoracija jer njegova osnovna funkcija – da ostvari da pod bude topliji pod nogama – u ovom slučaju nije potrebna.

Dakle, ukoliko imate podno grejanje u dnevnom boravku, nije potrebno da oni idu od zida do zida, već birajte tepihe manjih dimenzija: na primer, 120×170 ili 140×200 cm koji će samo vizuelno dati prostoriji ušuškaniji izgled.

Tepih na podu sa pločicama i podnim grejanjem može minimalno smanjiti efikasnost grejanja. Projekat enterijera Sonja Brstina; Foto: Relja Ivanić

Kod podnog grejanja, tepisi se prvobitno stavljaju zbog dekoracije i biraju se uglavnom oni manjih dimenzija.

Tepih na pločicama sa podnim grejanjem ima dekorativnu ulogu: Projekat enterijera Sonja Brstina; Foto: Igor Conić

Tepison od zida do zida i podno grejanje

Tepisoni (tekstilna podna obloga) koji se lepe direktno na košuljicu sa podnim grejanjem i koji se uglavnom postavljaju u stambenim prostorima u spavaće sobe ili poslovne prostore, sertifikovani su i preporučuju se za podno grejanje.

Od debljine tepisona zavisi njihova toplotna provodljivost ali svaki tepison se može lepiti na pod sa podnim grejanjem ističe Danijela Nikolić iz Galerije Podova.

Tepison koji se postavlja od zida do zida je predviđen za postavku na podno grejanje. Projekat enterijera Sonja Brstina; Foto: Igor Conić

Dakle, ukoliko imate podno grejanje, slobodno stavite tepihe i tepisone na pod, i uživajte u dodatnoj toplini koji oni pružaju ne samo vizuelno već i pod nogama.

Kada ste već ovde:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

6 komentara

 1. Danko

  A sada da pitamo i prodavce/proizvodjace toplotnih pumpi za misljenje

 2. zvezdan

  Nikako tepih na podno grejanje, cak ni laminat koji je sertifikovan za podno grejanje, nije ni blizu dobar kao sto su keramicke plocice. Znam iz iskustva, ne pricam napamet

 3. Mile

  Izgleda da im je važno da prodaju svoje artikle pa pišu kako im odgovara,tepisoni smanjuju provodljivost prolaska toplote a još bitnije je da tepisoni sakupljaju prašinu a poznato je da podno grejanje podiže čestice prašine

  1. arhitekta

   svakako da tepisoni smanjuju provodljivost prolaska toplote
   samo što je to smanjenje tolko malo da je zanemarljivo

Ostavite odgovor

Obavezna polja *