Ukradeno s otpada za nove puteve
Materijali

Hoćemo li puteve graditi od građevinskog otpada i starih guma?

Ovaj održivi materijal za izgradnju puteva pravi se od nečega što inače završi na otpadu.

Tim australijskih inženjera sa melburnškog Univerziteta RMIT osmislio je novi kompozit za izgradnju puteva koji se oslanja na dva ogromna izvora otpada, odnosno na odbačene gume i građevinski šut. Kombinacija ovih recikliranih materijala pokazala se kao veoma efikasna, pružajući potrebnu čvrstoću, kao i fleksibilnost.

Kao što je poznato, sav građevinski šut koji je moguće drobiti, može se pretvoriti u građevinski materijal kojeg nazivamo reciklirani betonski agregat. On se zatim u daljem procesu kombinuje sa drugim materijalima i ponovo se koristi u izgradnji zgrada, te se na taj način smanjuje štetan uticaj na životnu sredinu.

Mešanjem recikliranog betonskog i gumenih agregata dobija se kompozit koji je dovoljno dobar za izgradnju puteva.

Međutim, ovim istraživanjem otvara se nova oblast za primenu građevinskog šuta. Naime, reciklirani betonski agregat može da nađe svrhu i u izgradnji puteva. Istraživači sa RMIT-a eksperimentisali su sa aditivima koji bi mogli da poboljšaju njegove performanse u ovoj oblasti i došli su do zaključka da bi gumeni granulati od otpadnih automobilskih guma bili idealni, piše Construction and Building Materials.

Tim je utvrdio da bi kompozit od 0,5% gumenih granulata i 99,5% recikliranih betonskih agregata bio najbolji odnos za pravljenje smese kojom bi se mogli praviti putevi.

Ovakva mešavina je pažljivo optimizovana kako bi odgovorila bezbedonosnim standardima puteva, a osim što je i ekološki, ovaj materijal bi ujedno trebalo da bude manje sklon stvaranju pukotina na putu što je dokazano na testu.

Testiranje nove mešavine za puteve

Ekološka zamena

„Klasične putne podloge prave se od neodrživih materijala – lomljene stene i prirodnog peska“, kaže inženjer dr Mohammad Boroujeni sa RMIT. „Naš mešani materijal je stoprocentno reciklirana alternativa koja nudi novi način ponovne upotrebe guma i građevinskog otpada, istovremeno izvršavajući ključne kriterijume poput fleksibilnosti, čvrstoće i trajne deformacije. Dok se zalažemo za cirkularnu ekonomiju koja može eliminisati otpad i podržati kontinuiranu upotrebu resursa, naša reciklirana mešavina pravi je izbor za bolje puteve i bolju životnu sredinu.“

Otpad našao put do (lokalnih) puteva

Iako ovo istraživanje daje nadu da će građevinski šut i automobilske gume, koje inače završe na otpadu, dobiti novi život, malo je verovatno da će ovakva mešavina naći put do auto-puteva, odnosno do visokofrekventnih saobraćajnica koje moraju da podnesu i teški teretni saobraćaj. Međutim, njegova primena u lokalnim saobraćajnicama nižeg intenziteta, što inače čini veliku procentualnu većinu putne mreže u celom svetu, vrlo je verovatno. Naravno, ako kompozit dobije odgovarajuće sertifikate…

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *