Ide vam se u WC? Možda usput napravite jednu ciglicu…
Materijali

Bio-opeka napravljena od ljudskog urina može biti rešenje na ekološku gradnju

Ovako izgleda ekološka opeka koja nema otpada u procesu proizvodnje, a pravi se od materijala kojeg svako od nas svakodnevno proizvodi. 

Ide vam se u WC? Možda usput napravite jednu ciglu! Još pre nekoliko godina u Sjedinjenim Američkim Državama korišćene su sintetičke supstance sa karakteristikama urina kako bi se formirao građevinski materijal pogodan za zidanje. Međutim, novo istraživanje koje je sprovela master studentkinja Suzanne Lambert, s Univerziteta u Kejp Taunu, podrazumeva proces proizvodnje opeke s nultom količinom otpada i upotrebu pravog ljudskog urina.

Proces stvaranja opeke ne razlikuje se mnogo od prirodnog procesa razvijanja morskih školjki.

Proces stvaranja opeke ne razlikuje se mnogo od prirodnog procesa razvijanja morskih školjki, piše ArchDaily. Tokom sprovođenja procesa stvaranja bio opeke slobodni pesak se sjedinjuje s bakterijama. Bakterije stvaraju enzim ureazu koji može razbiti ureu, jedinjenje koje se stvara u jetri, a kao nus-produkt ovog procesa nastaje kalcijum karbonat. Ova reakcija ojačava pesak, te se od njega u posebnim kalupima koje je kreirala studentkinja Lambert, stvara pravougaona opeka.

Proizvodnja na sobnoj temperaturi

U vremenu kada je usmerenost na razvoj ekološki održivih građevinskih proizvoda veoma intenzivna, razvoj ove bio cigle može biti od velikog značaja. Za razliku od regularnih opeka, koje se peku na 1.400 stepeni celzijusa i proizvode ugljen dioksid, bio-cigla prednjači jer se ona proizvodi na sobnoj temperaturi i bez štetnog otpada. Takođe, veličina cigle i njena čvrstoća se mogu prilagođavati različitim potrebama.

Od ostataka – đubrivo

„Ako klijent želi jaču ciglu dozvolićemo materijalu da „raste“ duže. Što duže dopustimo bakteriji da pravi cement, proizvod će biti jači. Mi smo u mogućnosti da optimizujemo taj proces.“ istakao je dr Dyllon Randall, mentor na ovom projektu.

Proces proizvodnje bio cigle nije u potpunosti s nultim otpadom, jer se tokom proizvodnje oslobađaju azot i kalijum, a osim njih i 97% fosfora u urinu se pretvara u kalcijum-fosfat. Ipak, sva tri sastojka mogu proći proces reciklaže i pretvoriti se u komercijalna đubriva.

Foto: University of Cape Town

Kada ste ovde pogledajte i ovo:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *