Biblioteka u Birmingemu po projektu biroa Macanoo; Foto: Christian Richters
Arhitektura

Eklektični biro Mecanoo osvojio Evropsku nagradu za arhitekturu

Raznolikost arhitektonskih dela je ovom holandskom birou obezbedila laskavu titulu za 2021. godinu.

Holandski biro Mecanoo dobitnik je ovogodišnje Evropske nagrade za arhitekturu. Ova nagrada, koju 11 godina za redom dodeljuje Evropski centar za arhitekturu, slavi dostignuća najboljih evropskih arhitekata pa je tako do sada nju osvojio i Santjago Kalatrava, Bjarke Ingels, Hening Larsen i drugi.

“Kao jedna od najkreativnijih i najsavremenijih praksi u Evropi, Mecanoo je oblikovao jedinstvena rešenja u kojima se discipline arhitekture, urbanog planiranja, pejzaža i enterijera kombinuju na netradicionalni način”, kažu iz odbora za dodelu nagrada.

“Tokom godina, naučili su da se funkcije neizbežno menjaju, što zahteva neverovatnu količinu kreativne fleksibilnosti i energije kako bi se podigle zgrade koje su spremne za (ne) predvidljive promene.” – dodaje se u saopštenju.

Odabrali smo nekoliko najprepoznatljivih projekata eklektičnog biroa Mecanoo u kojima se može videti velika raznolikost njihovih arhitektonskih dela.

Od rušenja do najbolje zgrade na svetu

Ova zgrada je trebalo da bude srušena, a onda je proglašena za najbolju zgradu na svetu. Naime, Biblioteka LocHal koju je Macanoo projektovao sa Civic Architects nagrađena je 2019. godine na Svetskom festivalu arhitekture (WAF) za najbolju zgradu.

LocHal je smešten u nekadašnjem hangaru za lokomotive sagrađenom 1932. godine koji je nakon rekonstrukcije transformisan u javni prostor, odnosno u dom ne samo za hiljade knjiga već i za umetničke organizacije i startap firme.

Od hangara nastala biblioteka; Foto: Stijn Bollaert

Staklena vila na jezeru

Iako ovo možda nije dom koji je u fokus stavlja privatnost, otvoreni dizajn staklene vile na jezeru u Velikoj Britaniji ima svoje prednosti. Vila je dizajnirana tako da ukućanima daje utisak plutanja na vodi i osigurava da je enterijer ispunjena svetlom.

Staklena vila ima toplotnu pumpu, sisteme za rekuperaciju toplote i trostruko zastakljeno staklo, kao i solarne panele, koji smanjuju potrošnju struje. Pravi dragulj biroa Mecanoo.

Staklena vila na jezeru

Krov koji poziva u unutrašnjost

Nacionalni centar za umetnost Kaohsiung na Tajvanu je objekat gigantskih razmera koji svojim valovitim krovom poziva sve u svoju unutrašnjost. Izgrađen na bivšem vojnom zemljištu, objekat se nalazi pored suptropskih parkova i inspirisan je drvetom Banian, vrstom tipičnom za ovo područje.

National Kaohsiung Centre for the Arts , Foto: Iwan Baan

Bašta Evrope

Šta raditi kada dobijete posao da uredite ulaz u park koji se zove Bašta Evrope? Upotrebite svu raspoloživu maštu! Tako je biro Mecanoo osmislio drvenu konstrukciju inspirisanu cvećem koja prekriva dve strukture kreirajući tako atraktivan prolaz ispod.

Ulaz vodi ka cvetnom vrtu Kojkenhof, svetski poznatoj bašti koja se nalazi u holandskom gradu Lise. Kojkenhof godišnje poseti preko milion ljudi iz oko 100 zemalja sveta. Od kako je korona, brojke su „malo“ manje…

Cvetni vrt Kojkenhof

Prstenasta knjižara

Ovaj objekat koji je Mecanoo dizajnirao sa Büro Happold, najveća je gradska knjižara u Britaniji. Ova struktura sadrži i amfiteatar, baštu na krovu kao i impresivnu spoljašnju opnu koja se sastoji od metalnih prstena koji prelaze preko zlatnih i srebrnih stakala. Upravo prsteni simbolički pričaju priču industrijske baštine, nakita, stanovnika i znanja te je u snažnom kontrastu sa starom zgradom knjižare.

Biblioteka u Birmingemu

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. miki

  ja bi slično uradio sa zgradom opštine na novom beogradu i srbi bi me odmah spakovali u lazu! toliko o razumevanju arhitekture u srbistanu , gde se brutalizam, komunistički surogat za moderno obnavlja svake srede!

 2. filip

  Biblioteka u Prištini > Biblioteka u Birmingemu

  1. miki

   kada sam postavio komentar filipe mislio sam samo na omotač, fasadu i stakla u koloru, ne bi bila velika investicija jer sam čuo da je u planu rušenje ili nadogradnja, ni slučajno na komplet projekat, inače biblioteka u prištini je meni jeziva u bukvalnom smislu naročito krovovi koji asociraju na keče, brutalizam je jeziv koliko se zapatio kod srba kao i ubedljivo jedna od najgorih i najružnijih zgrada na svetu komandno operativnog centra spasoja krunića, veliki poz

 3. ivan

  Zar projektant biblioteke u Prištini nije Andrija Mutnjaković?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *