Foto: By Ninaras – Own work, CC BY 4.0
Arhitektura

Jean Nouvel se odrekao svog novog objekta pariske filharmonije

Iako je veliki trud uložio u ovaj objekat, slavni arhitekta ne želi više nikakvu vezu sa njim.

Slavni francuski arhitekta Jean Nouvel, pored toga što bojkotuje preuranjeno otvaranje zloglasne Pariske filharmonije želi da se javno distancira od ovog objekta koje je trebalo da nosi njegov potpis. On želi da mu sud obezbedi da njegovo ime i slika budu uklonjeni sa svih referenci koje bi ga povezivale sa ovim objektom vrednim 390 miliona dolara.

Nouvel tvrdi da je neosnovano okarakterisan kao „razmažena zvezda-umetnik“ i nepravedno okrivljen za troškove objekta povećane zbog zaobljenih formi. On je zatražio od suda da zahteva ispravljanje grešaka nastalih kao nepoštovanje u izvođenju njegovog projekta. On je naveo 26 stavki koje nisu u skladu sa njegovim originalnim dizajnom. Neke od njih su nepravilno izvedeni parapeti, kamini, fasada, šetalište i 2.400 mesta u koncertnoj dvorani.

Nakon kontraverzi zbog povećanja troškova izgradnje i kašnjenja u proteklih sedam godina, Pariska filharmonija otvorena je početkom ove godine. Nova zgrada filharmonija nalazi se u severoistočnom delu Pariza u Parc de la Villette.

Reč suda biće poznata sredinom aprila. Do tada Nouvel je tražio da ne bude povezan sa ovim objektom.

Ko je Jean Nouvel


Jean Nouvel
(1945.) je francuski arhitekta svetskog glasa. Pored Instituta za arapsku kulturu u Parizu (1981.-87.) Nouvel je autor brojnih drugih znamenitih građevina kao što su: Opera u Lijonu, Zaklada Cartier u Parizu, trgovački centar Euralille u Lilu, Galeries Lafayette u Berlinu, Kulturni i kongresni centar u Lucernu… Njegovi nedavno realizovani projekti su 142 metara visok toranj Agbar u Barcsloni, proširenje Muzeja Reina Sofia u Madridu i One New Change u Londonu, kao i Muzej Guggenheim u Tokiju i Rio de Žaneiru. (Wiki)

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *